IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
21:19 | 19 януари 2015
Обновен: 20:02 | 25 март 2024

Сменяме пазара в Русия с Украйна заради санкциите

Лукарски: Търпим неприятни последици, но ще подкрепяме Киев

По материала работи: manager
Сменяме пазара в Русия с Украйна заради санкциите

В момента българските износители търпят сериозни загуби от провежданата от Русия икономическа политика на ограничаване достъпа на българска продукция до руския пазар. Това обявил министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с посланика  на Украйна Микола Балтажи, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, предаде ДНЕС.bg.

Лукарски е съобщил, че страната ни ще насочи усилията  си към намирането на алтернативни пазари, като изрази надежда, че Украйна може да бъде един от тях. Според министъра сегашното състояние на българските производители, особено на земеделска продукция е вакуум, който може да бъде преодолян чрез осигуряване на нови пазари.

Лукарски разказал и че е получил сигнали от редица производители за спряна на руската граница продукция при наличието на подписани договори и направени плащания. ”Позицията на Реформаторския блок и на правителството е, че подкрепяме налаганите от ЕС санкции на Русия и не смятам, че има основание за тяхното редуциране или отмяна”, обявил е казал министърът пред посланика на Украйна.

Той е акцентирал на това, че въпреки неприятните последици, които търпим, не отстъпваме от подкрепата си за украинския народ в справедливите му искания за териториална цялост на украинската държава.

Посланик Балтажи е изразил благодарност за предоставената от България подкрепа. Той бил категоричен и че случващото се в страната му е въпрос не само за бъдещето на Украйна, но и за защитата на европейските ценности и европейската и световна сигурност, става ясно още от съобщението на икономическото министерство.

 

Коментари

Новини Варна