IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
17:45 | 22 януари 2015
Обновен: 12:24 | 16 април 2024

По-дълъг живот за блоковете в "Козлодуй" струва 270 млн. евро

Темата за шистовия газ не била повдигната на срещата с Джон Кери

По материала работи: Ставри Таргов
Теменужка Петкова

270 млн. евро ще са необходими за мерките по удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй“, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред депутатите в ресорната парламентарна комисия. Досега в процеса са изхарчени 190 млн. лева.

Петкова посочи, че трудно процесът ще може да приключи със собствени средства и вероятно ще се търси външно финансиране. Председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев каза, че решение в тази насока може да бъде и изключването на дружеството от списъка с държавни предприятия, които внасят дивиденти в бюджета.

По отношение на процеса по удължаване на пети и шести блок Петкова беше категорична, че няма забавяне по тази задача и дори има известно изпреварване по отношение на предвидените действия. Завършил е първият етап по комплексното обследване на двата реактора, което е показало, че те са в много добро състояние.

По отношение на пети блок вече започва да се прилага и изготвената програма с ремонтни дейности и мерки по рехабилитация. Очакванията са до няколко месеца да бъде избран изпълнител и да започнат подобни дейности и по отношение на шести блок, допълни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов.

Някои от дейностите по програмата ще бъдат изпълнени по време на плановия ремонт на пети блок, който ще се извърши от 10 април до 20 май 2015 година.

Директорът на ядрената централа посочи, че неправителствени организации обжалват удължаването на живота на двата блока и към края на март ще има заседание по казуса във Върховния административен съд (ВАС). Той допълни още, че кметът на Козлодуй е обжалвал ОВОС на централата на база неизпълнени мерки, вписани в предишната оценка. Тези пропуски са отстранени и кметът е оттеглил жалбата си, посочи Ангелов.

Теменужка Петкова призова от своя страна за национална отговорност при оспорване на подобни проекти и поиска "по-експедитивни" решения от съдебните власти. Депутатът Мартин Димитров (Реформаторски блок) пък препоръча на ръководството на централата да се обърне към ДАНС, за да провери какви са точно мотивите за обжалване на процеса.

Темата за проучване и добив на шистов газ не е била повдигната по време на срещата с държавния секретар на САЩ Джон Кери, категорична беше още Петкова по време на изслушването в комисията. Тя обясни, че разговорите са били насочени към енергийната независимост на България, финансовото състояние на енергийния сектор и изграждането на интерконекторната връзка с Гърция.

„САЩ е стратегически инвеститор в енергетиката ни“, посочи Теменужка Петкова и допълни, че инвестициите в двете "американски централи" в Маришкия басейн са на стойност над 3 млрд. лева. Същевременно държавната Национална електрическа компания (НЕК) дължи на двете компании общо 700 млн. лева (за изкупена, но неплатена произведена електрическа енергия), част от които са просрочени.

Не се обсъжда вариант за отписване на задължения на НЕК, макар и дефицитът да е в размер на 3 млрд. лева, а текущите задължения на държавната компания за миналата година са 598 млн. лева.

Пред журналисти Петкова допълни, че е оптимист за преговорите, но отказа да коментира какви са вариантите, дискутирани с представителите на двете централи, докато не бъдат постигнати конкретни резултати. "Успешното провеждане на преговорите ще бъде гаранция за стабилизация на сектора", каза тя и допълни, че така "в енергийния микс ще влизат по-малко разходи". Тя отказа да уточни дали това ще доведе до задържане на цената на тока.

"Българските интереси бяха защитени по безспорен начин", декларира още Петкова в отговор на въпрос на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

Петкова допълни, че в момента текат преговорите по договорите с двете американски централи, продължава и процесът по анализиране на договорите от Европейската комисия, която беше сезирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулирани (ДКЕВР). Енергийното министерство е изпратило цялата документация, поискана от Брюксел на 10 декември и 2014 година.

Допълнително Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) прави проверка по договорите за обществени поръчки на централите.

Стратегията за развитието на енергетиката на кабинета „Орешарски“ е изготвена от външни експерти и не е обсъдена нито в министерството, нито в обществото. Затова енергийният министър обеща работна група, която да изработи нова стратегия, която обаче ще ползва анализите и оценките от стратегията, подготвена от правителството на Орешарски, съобщава Dnes.bg.

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна