IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
18:23 | 23 януари 2015
Обновен: 19:37 | 1 март 2024

Кабинетът „Борисов“ публикува програмата си за пълен мандат

Задълбочаваме диалога със САЩ и поддържаме отношения с Русия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кабинетът „Борисов“ публикува програмата си за пълен мандат

Програма за четиригодишен мандат 2014 - 2018 година обяви вторият кабинет на премиера Бойко Борисов, пише dnes.bg. В управленската програма на правителството, което беше сформирано на 7 ноември 2014 година от ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, основните приоритети са запазването на върховенство на закона и утвърждаване на институции, работещи ефективно и прозрачно в интерес на гражданите и гарантиращи условия за достоен живот и личностно развитие.
Кабинетът ще работи за прозрачност, толерантност, недопускане на дискриминация и ще се противопоставя на езика на омразата и националпопулизма. Програмата беше приета в сряда на редовно заседание, но публикувана днес на сайта на правителството.
Посочва се, че управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи.
Във външната политика например се предвижда задълбочаване на диалога и динамичното сътрудничество между България и САЩ във всички области, като страната ни ще работи за премахване на визовите ограничения за български граждани и присъединяване на България към Програмата за освобождаване от визи (VWP).
По отношение на Русия е записано „поддържане на политически, икономически и културни отношения“.
В областта на икономиката правителството ще се стреми към повишаване на конкурентоспособността чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия. Кабинетът смята и да управлява ефективно търговските дружества с държавно участие в капитала. Туризмът ще е приоритетен отрасъл, ще се работи и за намаляване на административната тежест.
Във финансите правителството ще залага на ниски дефицити и консервативна фискална политика и на запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, за което също са набелязани мерки, както и за включването на България в Банковия съюз на ЕС.

Правителството определя 10 основни цели, към които ще насочи усилията си през следващите четири години управление: провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране върховенството на закона като основа за възстановяването на справедливостта и като задължително условие за добрата бизнес- и публична среда, укрепване на държавността, стабилизиране на институционалната среда, модернизиране на управлението и държавата във връзка с развитието на съвременните глобални процеси и технологии.
Сред целите са посочени още създаване на условия за развитие на страната за ускорен икономически растеж, ефективно и прозрачно усвояване на европейските средства, гарантиране на национална и енергийната независимост на страната, повишаване на жизнения стандарт в България чрез осигуряване на по-добри условия на живот за хората, гарантиране на социалните права на гражданите и провеждане на социална политика, която помага на уязвимите групи и безработните, очертаване на ясна перспектива за развитието на гражданите и бизнеса до 2030 г.
Програмата на правителството за стабилно развитие на България обхваща 21 области, за които правителството на България набеляза конкретни цели и мерки, които ще допринесат за тяхното развитие: външна политика на България, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селско стопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта.

 

Коментари

Новини Варна