IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
18:46 | 23 януари 2015
Обновен: 09:33 | 16 март 2024

Подрастващите ни все по-често правели опити за самоубийство

Нараснал е броят на хиперактивните деца

По материала работи: Юлиян Атанасов
Подрастващите ни все по-често правели опити за самоубийство

Зачестяват случаите за опити за самоубийство при подрастващите, съобщи във Велико Търново Генади Тодоров, инспектор в Детска педагогическа стая към Областната дирекция на полицията, предаде dnes.bg. По думите му суицидното поведение в повечето случаи е провокирано от емоционални кризи, свързани с липса на изява и внимание от страна на родители или връстници.
Според него тези проблеми, възникнали от социално-битовата среда, ще се задълбочават, затова е необходимо да бъдат предприети мерки както от неправителствените организации, така и от държавата.
Друг проблем е нарасналият брой на хиперактивните деца и липсата на специализиран психологически подход към тях, каза Тодоров, цитиран от БТА. Представители на Детската педагогическа стая, съвместно със социални работници от "SOS Детски селища", са участвали в проект за интеграция на младежите в риск на Фондация "България младежка превенция", разработен съвместно с италианска неправителствена организация. Целта е била обмяна на опит и разпространение на добрите практики за подкрепа и социална интеграция на младежи в риск и разгръщане на техния потенциал, посочи председателят на фондацията Пламен Михайлов.
В проекта са участвали деца в риск от София, Пловдив, Велико Търново, Пазарджик и Бургас. Резултатите ще бъдат предоставени на Министерството на труда и социалната политика.

 

Коментари

Новини Варна