IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
22:22 | 23 януари 2015
Обновен: 12:37 | 16 април 2024

За добри пенсии да направим компромиси, зове Калфин

Увеличението на пенсионната възраст е неизбежно

По материала работи: Юлиян Атанасов
За добри пенсии да направим компромиси, зове Калфин

Ако искаме да имаме стабилна пенсионна система и да гарантираме добри пенсии в бъдеще, всички трябва да направят компромиси. Това коментира в предаването “Панорама” по БНТ министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от dnes.bg.
Според него до последния момент, докато не се обсъдят “внимателно и публично” всички елементи на пенсионната система, няма да има съгласие по реформата. Калфин обаче предупреви, че ако “всеки се запъва и оставим системата такава, каквато е, гарантираме ниски пенсии”.
По думите му работодателите, синдикатите и политическите партии нямат единодушие по въпроса за промените. Той обаче посочи, че когато се прави реформа, тя не е самоцелна. Социалният министър определи пенсионната система като “потенциална бомба” и отново призова за компромис, визирайки несъгласието на работодателите за увеличаването на осигурителните вноски.
Калфин припомни, че предлага минимален ръст на осигуровките – от порядъка на 0,5 на сто годишно, което според него означава 3 лева допълнителен разход на 1000 лева осигурителен доход. “Надали това ще е причината бизнесът да отиде в сивия сектор”, посочи той.
Министърът подчерта, че е неизбежно да се увеличи и пенсионната възраст, като неговото предложение е за плавен ръст с по 1-2 месеца всяка година.
Ивайло Калфин изрази несъгласието си за начина, по който бяха приети промените за прехвърлянето на личните партиди в частните пенсионни фондове – с допълнителен текст в Закона за бюджета на ДОО, без дебат. “Сега има възможност за дискусия как да се случва избора между солидарната и капиталовата система”, посочи той, като изтъкна днешните предложения на Министерството на финансите за избор между частен фонд и Сребърния фонд.
Социалният министър каза още, че се обсъждат различни варианти за системата на ТЕЛК заедно със здравния министър и организациите на хората с увреждания. “Преди да намерим добър начин, няма да правим резки движения”, каза той, макар да призна, че системата не е обективна и през нея неоснователно се “промушват” доста хора.

 

Коментари

Новини Варна