IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:51 | 24 януари 2015
Обновен: 19:52 | 22 април 2024

Родните учители без авторитет заради лошото заплащане

Има демографска криза сред преподавателите,смята министърът на образованието

По материала работи: Златина Добрева
Родните учители без авторитет заради лошото заплащане

Учителите у нас нямат авторитет заради недоброто заплащане, което говори непохвално за общественото доверие към техния труд, обяви министърът на образованието проф. Тодор Танев в интервю за Дарик.
"При 530 лева базова заплата на учителите - това се приема лошо от обществото и може да бъде окачествено като срамно", отбеляза Танев, но отчете, че на този етап бюджетът е недостатъчен за едно съществено увеличение.
Образователният министър изрази мнение, че предложените промени в закона за училищно и предучилищно образование ще предостави повече възможности за стимулиране на работата и креативността на преподавателите.
По думите на проф. Танев е изключително важно, че се заговори за необходимостта от реформа в образованието, пише dnes.bg. Според него към момента няма опасност от липса на учители в различните региони на страната, но като цяло се наблюдава нещо като демографска криза в средите на учителите.
Танев даде за пример данни от министерството, според които едва 6% от учителите в момента са на възраст под 35 г.
Образователният министър изрази подкрепата си за идеята да има по няколко учебника по един и същи предмет. "Това ще спомогне за разнообразието на методите при обучение. Нека да има конкуренция между две различни фолосифии и да се даде свообода на учителите как да преподават", отбеляза министърът.

Коментари

Новини Варна