IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
20:12 | 27 януари 2015
Обновен: 13:06 | 16 април 2024

Софтуерът виновен за двете сметки за ток

БСП видя "пожарогасител" в изслушването на ЕРП-та, ДПС зове казусът да не се политизира

По материала работи: Юлиян Атанасов
Софтуерът виновен за двете сметки за ток

 

 

Софтуерен проблем е причината за издаване на две фактури за ток с падеж в един и същи ден. Това обясни Стефан Абаджиев от Енерго-Про пред депутатите от парламентарната енергийна комисия.
Представители на трите електроразпределителни дружества бяха привикани спешно от депутатите, след като стана ясно, че абонати на дружеството, което обслужва Североизточна България, са получили две сметки за изразходвана електроенергия за по 20 дни с един и същ срок за плащане.
Абаджиев разясни, че срокът за плащане на втората фактура е удължен с 15 дни и клиентите са били уведомени за това от клиентските центрове. Такъв проблем имат 5% от абонатите на Енерго-Про.
Междинен отчет дружеството прави за първи път от 2013 година, когато бяха направени промени в отчитането на електромерите. Според тях отчет трябва да има поне веднъж на месец и за срок не повече от 31 дни.
Така се оказвало, че дружеството не е нарушило нормативната уредба, която не е предвидила да няма падеж на една дата на две фактури. При останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕVN, няма проблеми с отчета на електромерите през празничните дни, стана ясно по време на изслушването.
По казуса с двете фактури председателят на комисията Делян Добрев заяви, че "умни" електромери ще спестят разходите за отчет, а фактурите ще могат да бъдат издадени не само в конкретен ден, но и в конкретен час.
Абаджиев обаче припомни решение на ДКЕВР, което отложи активното въвеждане на умните мрежи, защото това ще увеличи разходите на дружествата. В мрежата на Енерго-Про има 76 хил. електромера с дистанционен отчет, каза той.
Таско Ерменков от БСП Лява България смята, че днешното заседание е било безсмислено, защото не може да бъде взето отношение към казуса и депутатите са "изпълнили упражнението "пожарогасител". Рамадан Аталай от ДПС посочи, че формално нарушение на правилата няма и призова да не бъде политизиран проблемът.
Магдалена Ташева от "Атака" пък беше категорична, че проблемът не е в падежа, а във високите цени и удължаването на срока с две седмици "разтърсва бюджета на домакинствата".
Казусът с двойните фактури, издадени от Енерго-Про, все пак ще бъде допълнително дискутиран от депутатите на съвместно заседание на енергийната комисия и тази, която наблюдава ДКЕВР.
На него ще се обсъжда и процедурата за отнемането на лицензите на трите ЕРП-та, която е в ход от миналата година и както припомниха депутати - не е завършила. Тя беше открита от бившия шеф на ДКЕВР Боян Боев през пролеттта на миналата година и касае извършването на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“, след като стана ясно, че ЕРП-тата са спрели да плащат на НЕК, за да компенсират собствени разходи.
Предложението за обсъждането й дойде от Кирил Цочев (ПФ), който поиска заседанието да е съвместно с трите работни групи, които я движат, с представители на ДКЕВР и на трите ЕРП-та.
В крайна сметка депутатите от единодушно приеха предложението за съвместното заседание на двете комисии, което ще се проведе след края на проверките на дружествата, започнали в понеделник.
Членовете на парламентарната комисия по енергетика гласуваха и за удължаване с една седмица на срока за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича този четвъртък. Това предложение ще бъде направено от председателя на комисията Делян Добрев в пленарната зала в четвъртък.
Добрев отново обясни, че основната цел на внасяните допълнително промени е да се намали дефицитът в НЕК. "Нямаме време да чакаме и да внасяме нови законопроекти, затова ще използваме тази парламентарна техника", обясни той и допълни, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се направи всичко възможно да бъде свит.
На изслушването стана ясно, че към ЧЕЗ е имало само 1 жалба за сметките през декември за удължен период на отчет. Проверката обаче е показала, че тя не е основателна. ЧЕЗ има 594 отчетници и е създала организация за отчет на 100% от клиентите си в срок до 31 дни, заяви Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в дружеството.
За декемврийските сметки от EVN съобщиха, че над 99% от електромерите са отчетени за срок от 31 дни.

При 0,21% причината за по-дългия срок на отчет е, че не е предоставен достъп до електромера. При 0,07% от случаите има обективна причина - лоши метеорологични условия, които затрудняват достъпа до населено място, обясни Калина Трифонова, член на УС на EVN.

 

Коментари

Новини Варна