IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
21:42 | 27 януари 2015
Обновен: 22:58 | 24 април 2024

И Плевнелиев се поклони пред жертвите на "Аушвиц"

Президентът участва във възпоменателна церемония в Полша

По материала работи: Юлиян Атанасов
И Плевнелиев се поклони пред жертвите на "Аушвиц"


Президентът Росен Плевнелиев взе участие във възпоменателна церемония и мълчаливо шествие в Освиенцим в Полша, с които беше отбелязана 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц", съобщи dnes.bg.
Българският президент, както и много държавни и правителствени ръководители от Европа, отдадоха почит и оставиха запалени свещи пред мемориала на жертвите на Холокоста край бившия концентрационен лагер, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Пред участниците в церемонията полският държавен глава Бронислав Коморовски подчерта, че споменът за трагедията в "Аушвиц" ни задължава да продължим да отстояваме свободата, справедливостта и толерантността като основополагащи ценности на съвременните демократични общества.
Своите истории и спомени от времето, в което са били затворени в лагера, разказаха трима от спасените и оцелели от ужаса на "Аушвиц" бивши концлагеристи. И днес посланието им към всички хора е тяхното минало да не се превръща в бъдеще за следващите поколения.
Участие във възпоменателната церемония взеха федералният президент на Република Австрия д-р Хайнц Фишер, белгийският крал Филип, федералният президент на Германия Йоахим Гаук, президентът на Франция Франсоа Оланд, президентът на Литва Далия Грибаускайте, президентът на Словакия Андрей Киска, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и други държавни и правителствени ръководители от Европа.

 

Коментари

Новини Варна