IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:35 | 3 февруари 2015
Обновен: 09:05 | 17 март 2024

Остават 2 см до преливането на Тунджа

Има 4 критични района

По материала работи: Златина Добрева
Остават 2 см до преливането на Тунджа

Остават 2 см, докато прeлее река Тунджа. Днес ще е много критично положението в Елхово. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.
„В 8.00 часа е започнала евакуацията, евакуирани са до момента 270 души”, обясни Павлова и заяви, че е започнала евакуацията на още 220 души.
„Имаме 4 критични района. В района Девин - Доспат имаме свличане на пътища и четири опорни стени са отнесени. За съжаление има много участъци, които са затворени в това направление. В Доспат и Девин има много паднали подпорни стени, паднала скална и земна маса”, допълни Павлова.
По думите й се прави всичко възможно, за да бъде отворена поне едната лента за движение, тъй като в противен случай двата града ще останат напълно изолирани.
„Два са проблемните участъци в област Бургас – Слънчев бряг и Обзор. В Обзор е затворено движението в едното пътно плътно, обходът за Бургас е през Дюлинския проход, посока Варна има само едно платно”, каза тя. Павлова обясни, че когато вали дъжд, всички институции са безсилни. Тя добави, че се прави контролирано изпускане на язовирите.
„За област Варна най-тежко е положението в община Аврен и в община Дългопол. Това са двете общини, в които имаше превантивно евакуиране на 4 села. Днес най-вероятно хората ще бъдат връщани поетапно, тъй като сега преливат язовирите Камчия и Цонево. Най-добрата новина е, че от тази нощ няма залети къщи”, каза Павлова и допълни, че това се дължи на контролираното изпускане на язовира.
Село Одринци в Добричката община е частично евакуирано, а жителите на с. Долина са изведени от домовете им, съобщават от Областния съвет за сигурност. Тази сутрин всички близо 300 живеещи в Одринци трябва да напуснат селището заради контролираното изпускане на язовир "Одринци".
Според информация от директора на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Дарин Димитров дебитът при източването на водоема ще се увеличи до 5000 литра в секунда.
Остава обявеното бедствено положение в селата Карапелит, Генерал Колево, Одринци, Долина, Драганово, Опанец, Богдан, Батово, Славеево, Бранище, Пчелино, Ново Ботево, Поп Григорово, Добричка община, посочват от Областния съвет за сигурност.
Областният управител д-р Маргарита Новоселска апелира към гражданите на Добрич да помогнат на близки и познати от застрашените от наводнение села.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна