IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
19:58 | 3 февруари 2015
Обновен: 12:54 | 23 април 2024

Даваме средно по 120 лв. за борба с грипа

Същинското лечение може да надхвърли 50 лв.

По материала работи: Борис Проданов
Даваме средно по 120 лв. за борба с грипа

 

Пет области на страната - в грипна епидемия. Вълната от болни обхвана Разград, Варна, Плевен, Добрич и Стара Загора.  Ще се стигне ли до обявяване на национална епидемия и колко харчим всяка година, за да се лекуваме от грип?


Грипът тази година ще ни излезе по-евтин. Това пресмятат фармацевтите, а за пациентите средствата, които дават за противогрипни препарати и лекарпства е една и съща. Според Българския фармацевтичен съюз, ако преди сме давали 150 лева, тази година в борбата с вирусите ще заделим с около 25 процента по-малко или 120 лева.


Тричленното семейство Николови дава годишно между 100 и 150 лева за противотрипни препарати.


Цената на много от лекарствата се определя спрямо инфлацията, която за последните две години е отрицателна. Така при някои антибиотици тази зима цените са с 30% по-ниски.


„Антибиотик, който миналата година се продаваше за около 30-35 лева, тази година е за 18 лева, така че това е сериозен спад”, обяснява главният секретар на Български фармацевтичен съюз Светослав Крумов.


Имало спад и в препаратите за първи симптоми на грип и настинка, за които не се иска рецепта от лекар - сред тях са така наречените прахчета, витамини, имуностимуланти.


„Например, ако включим един продукт за първи симптоми на настинка и грип. Като комбинираме един такъвпрродукт с един сироп за кашлица и някакъв мултивитамин или обискн вит с - една такавма терапия е между 20 и 25 лева”, пресмята  Светослав Крумов.


Ако в терапията се включи и антибиотик - цената скача значително. Лечението при грип може да надхвърли 50 лв.


novanews.bg

 

 

Коментари

Новини Варна