IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:24 | 4 февруари 2015
Обновен: 04:05 | 30 април 2024

Близо 300 български момичета под 15 години са станали майки през 2013

От БАН призоваха да не се санкционират семействата с млади майки

По материала работи: manager
Близо 300 български момичета под 15 години са станали майки през 2013

298 български момичета под 15 години са станали майки през 2013. Това съобщи за предаването „Това е България” на Радио „Фокус” доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Изказването й дойде по повод предложението на социалния министър родителите на малолетни майки да остават без детски добавки.

Според нея не трябва да се санкционират семействата с млади майки, а да се мисли в посока отговорно родителство и семейно планиране. „Раждането на дете в ранна възраст често води до отпадане на майката от системата на образованието”, обясни доц. Димитрова. Тя обясни, че в семействата на младите майки има висок риск за бедност, а социалните помощи понякога се явяват жизненоважни за тези момичета. „Това е сериозен проблем, но политика, основана на санкции не би била ефективна“, каза още доц. Елица Димитрова. Според нея по-скоро трябва да се мисли в широка перспектива към проблема и поколенията трябва да се възпитават. Доц. Елица Димитрова каза още, през последните години у нас се наблюдава тенденция на нарастване на раждаемостта сред жените над 35 години. Тя добави, че продължава и тенденцията за отрицателен прираст на населението, тъй като демографските проблеми в страната са много сериозни.

Коментари

Новини Варна