IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
21:46 | 7 май 2019
Обновен: 22:07 | 30 април 2024

Българинът - все още далеч от европейския активен потребител

Нарушенията по Великден и Гергьовден - в рамките на нормалното

По материала работи: Слав Велев
Българинът - все още далеч от европейския активен потребител

Натрупването на много почивни дни по Великден и Гергьовден даде предпоставка за нарушения в сферата на потреблението. Постъпиха ли много жалби в Комисия за защита на потребителите? В студиото на Bulgaria On AIR говори нейният председател Димитър Маргаритов.

 

"Прави впечатление, че няма много голяма амплитуда в броя на сигналите, които сме получили, в сравнение с това, което текущо се случва тогава, когато няма толкова празнични дни. По Великден получихме около 40 жалби по интернет, 30 по денонощния телефон и малко повече по Гергьовден. Нямаше по-различни засегнати теми в оплакванията", сподели гостът пред Bulgaria ON AIR.

 

По думите му трябва да се дава гласност по медиите на такива нарушения, за да може и хората да са по-запознати с правата си. Маргаритов поясни, че рекламацията става като се подаде сигнал до институцията, предостави се касова бележка, етикети и снимков материал на продукта. А на база на това се санкционират нарушителите за нелоялна търговска практика.

 

"Все още сме далеч от средното ниво на европейския активен потребител, според проучвания на Европейската комисия. По-малко от 50% от българските потребители са склонни да реагират, ако усетят, че има нелоялност към тях", посочи още председателят на КЗП.

 

Той допълни, че най-склонни да реагират на нередности са младите хора. На последно място се причисляват хората в активна възраст, които имат по-малко свободно време.

 

Измамите при туроператорите ставали по-малко, а потребителите трябвало да се информират добре, преди да изберат конкретна агенция и да не се доверяват сляпо на лъскавите картинки и описания.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна