IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:44 | 9 февруари 2015
Обновен: 07:48 | 17 март 2024

Показахме газовия хъб на енергийния елит на Европа

2,2 млрд евро е необходимата инвестиция за изграждането на инфраструктурата му

По материала работи: Лиляна Трънкова
Показахме газовия хъб на енергийния елит на Европа

Газовият хъб е механизъм за подобряване сигурността на доставките на природен газ за Европа, което е основна цел на Европейския енергиен съюз за консолидиране на способността на ЕС и икономическите партньори да преговарят с външни доставчици на газ. 2,2 млрд. евро е необходимата инвестиция за изграждането на нова инфраструктура за газовия хъб. Това се посочва в презентацията, представена по време на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа от премиера Бойко Борисов.В нея се отбелязва, че това е ключов проект в изграждането на единен Европейски енергиен пазар за преодоляване на енергийната зависимост на региона на Югоизточна Европа, за либерализацията, за създаването на конкурентен газов пазар,за спазване на европейското законодателство, както и за подобряване на трансграничната мрежа. В презентацията се посочва, че изграждането на газова инфраструктура, обезпечава страните членки с природен газ на конкурентна цена, който е енерго–ефективен, екологичен източник на енергия и това ще доведе до повишаване на енергийната ефективност.

Енергийният съюз трябва да бъде проектиран с цел оптимизиране на ползите от енергийна ефективност и задоволяване на потреблението. В допълнение на енергийната ефрективност, газовата инфраструктура позволява намаляването на вредните емисиии в сравнение с тези генерирани от топлоцентрали, се отбелязва в презентацията. В нея се отбелязва че България е постигнала целите си за ВЕИ сектора, както и това, че модернизацията на газопреносната мрежа ще позволи използването на иновативни технологии, преминаване към автоматичен режим на управление и балансиране на газопреносната система.

Сред основните предимства на страната ни за изграждане на газов хъб са географското й разположение,което я определя като стратегически партньор, добре проектиранaта национална газопреносна мрежа, добре балансираната транзитна национална система с газохранилище, както и добива на Нефт и газ в региона. Като други предимства на страната са изтъкнати ниското вътрешно потребление т.е.свободен капацитет за транзит,прозрачните процедури за доставки и строителство на справедливи цени и наличието на дългосрочен и краткосрочен капацитет. Посочва се още, че България ще ползва натрупания европейски опит по развитието на търговски платформи, както и “Единна система за управлението на газовите потоци”, предварително съгласувана с Европейските газови партньори.

В презентацията се отбелязва, че за реализацията на проекта е необходимо модернизация на съществуващата инфраструктура и изграждането на нова такава. В частта „Модернизация” е заложено повишаване на мощността на КС Странджа с 10 MW, изграждане на лупинг Лозенец – Рупча – 50 км, изграждане на 20 км. газопроводи и модернизация и разширение на северен полупръстен с приблизително 272 км.

В частта „Изграждане на нова инфраструктура” е включено изграждането на приблизително 844 км газопроводи,2 компресорни станции с обща инсталирана мощност 265 MW (в района на гр. Левски и на гр. Провадия)и изграждане на приемен терминал. Според предварителните разчети прогнозната стойност на инвестицията за изграждане на нова инфраструктура е 2, 2 млрд. евро, а за модернизацията и разширението на северен полупръстен ще са необходими 140 млн. евро. Предвижда се и изграждане на допълнителен капацитет за съхранение - разширение на ПГХ „Чирен“ и изграждане на ново ПГХ. /БЛИЦ

Коментари

Новини Варна