IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
18:00 | 9 февруари 2015
Обновен: 23:05 | 23 април 2024

Обсъждат мораториум върху износа на дървен материал

Горската сеч не била основна причина за наводненията

По материала работи: Борис Проданов
Обсъждат мораториум върху износа на дървен материал

Обсъжда се налагането на мораториум върху износа на дървен материал, както и промяна в Закона за ДДС, която да сложи икономическа преграда на опитите да се изнася необработена дървесина. Това съобщи заместник-министърът на земеделието с ресор "Гори" Георги Костов, предаде БТА.


Според Костов сечта в горите не е основна причина за потопите, които се случиха у нас. На пресконференция днес той посочи като основни причини непочистените речни корита, лошата и неподдържана инфраструктура и по-голямото количество валежи.


По думите му 180% са валежите през миналата година спрямо нормата, а държавата била сварена неподготвена и неадаптирана.


До 15 февруари в категорията "защитени гори" ще бъдат включени още 103 хил. хектара гори, припомни заместник-министърът.


Средната възраст на българските гори в момента е 54 години. „Гората е възобновим ресурс, но десетилетия наред е изсичана повече, отколкото е бил прирастът й“, смята Костов.


Общо 173 мобилни екипа са извършили за два месеца близо 19 хил. проверки, а общият брой на наказателните постановления намалява. Издадените присъди за последните четири години обаче са над 200, коментира Костов.


Дългосрочните договори за продажба на дървесина са най-важната мярка, която министерството смята да предприеме за укрепването на този бизнес. Освен това трябва горският ресурс да се използва равномерно, а не само близо до съществуващите пътища и инфраструктура, посочи заместник-министърът.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна