IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:00 | 9 февруари 2015
Обновен: 23:01 | 23 април 2024

Идея: Общинските болници ще станат филиали на областните

Така ще се подобри лечението, смята д-р Адам Персенски

По материала работи: Борис Проданов
Идея: Общинските болници ще станат филиали на областните

Общинските болници да станат филиали на областните е най-разумното решение според заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.


Той уточни в Смолян, че това е една от възможностите, които се обсъждат в министерството и ще бъде предложена като решение.
Всеки Общински съвет може да реши дали болницата да стане филиал на областната, защото собствеността е различна, посочи д-р Персенски, цитиран от БТА.


Той посети днес МБАЛ - Смолян и присъства на представянето на резултатите от приключващия проект с европейско финансиране "Реконструкция, обновяване и оборудване в МБАЛ - Смолян".


С превръщането на общинските болници във филиали ще се подобри лечението на пациентите и ще се осигури функционално обвързване с областната болница, както и продължаващо обучение на лекарите, които остават да работят в общинската, смята заместник-министърът.


По негово мнение втората алтернатива пред общинските болници е да останат в сегашния си вид.


Около 160 млн.лв. ще бъдат вложени в оптимизиране и надграждане на съществуващата система на спешна помощ със средства по Оперативната програма "Региони в растеж" за новия програмен период, информира д-р Персенски.


Приключващият проект в МБАЛ- Смолян, който се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 е осигурил съвременно медицинско оборудване за здравното заведение, извършени са ремонти за енергийна ефективност и др.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна