IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:35 | 17 февруари 2015
Обновен: 16:10 | 16 април 2024

Руска държавна агенция проучвала нагласите за бъдещето на "Южен поток" у нас

Анкетата е проведена от 12 до 30 януари 2015 г. в България, Сърбия и Австрия

По материала работи: Слав Велев
РИА Новости,

Решението за съдбата на газопровода „Южен поток“ трябва да се вземи от страните-участници в проекта, а не е от Европейската комисия. Това показва съвместното изследване на държавната руска информационна агенция „Россия сегодня“ и известната британска изследователска компания ICM Research, което се проведе от 12 до 30 януари 2015 г. в България, Сърбия и Австрия. В изследването са участвали три хиляди души (по хиляда респонденти от всяка страна) и се извърши по пол, възраст, география, съобщава РИА "Новости", която е част от федералния холдинг „Россия сегодня“ .

В отговор на въпроса „кой според вас трябва да има последната дума при вземането на решението дали трябва да се продължи изграждането на газопровод „Южен поток“: България/Сърбия/Австрия или Европейската комисия“, повече от половината анкетирани (54%) заявиха, че окончателното решение за прекратяването на проекта трябва да да се вземе от страните-участници в проекта. Но всеки трети смята, че това е привилегия на Европейската комисия.

В оценката за пълномощията при вземането на решение относно съдбата на „Южен поток“ най-много се разминават жителите на България и Австрия. В България само 23% смятат, че последната дума трябва да е на Брюксел. А в Австрия този процент е двойно по-голям.

Газопровод „Южен поток“ с мощност 63 млрд. куб. метра се планира да се продължи по дъното на Черно море от Русия до България. След това е планирано да се разпредели в различни европейски страни. ЕС е против изграждането на газопровода, тъй като третият енергопакет забранява на една и съща компания да произвежда, транспортира и продава газ. На свой ред Русия обърна внимание на това, че са били сключени междуправителствени споразумения, чийто статут е по-висш от енергопакета. Освен това, те бяха сключени преди приемането на енергопакета.

Руската агенция припомня, че заради "неконструктивната позиция" на Брюксел в началото на декември 2014 г. Москва обяви, че се отказва от „Южен поток“. 

Източник: РИА Новости, ФБР.bg

 

Коментари

Новини Варна