Изтича срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Южна България

Ветеринари: Вирусът е устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на прасетата в Южна България

Днес изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да умъртвят прасетата в личните си стопанства. Мярката е част от превенцията на африканската чума по свинете. 


След изтичането на посочения срок се пристъпва към умъртвяване на животните от Областна дирекция по безопасност на храните. 


Ветеринарите припомнят - добитото месо от животните отглеждани в тип "заден двор" може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото. 


Това се прави, тъй като вирусът е устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото.


Bulgaria ON AIR
 

Още по темата: Можем ли да създадем ваксина срещу африканската чума срещу 5 млн. лв.? 

Коментари

България
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата