Да, може да има домакинства с нулев отпадък. Можем да изграждаме нагласи в тази посока в обществото, особено сред децата, заяви Блажка Димитрова, съосновател на ресторанта с нулев отпадък "Благичка - Zero Waste", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria. Историята на ресторанта с нулев отпадък „Благичка - Zero Waste" започва през 2013-2014 г., когато Блажка Димитрова е учител по програмата на "Заедно в час". „Преподавах две години английски език и предприемачество на 12-ти клас в училище с т.нар. „проблемни деца" с ниски резултати, занижена мотивация и т.н"., разказа тя и посочи, че именно учениците са били причината да се появи ресторантът. По думите ѝ „не трябва да ни е страх от грешките и трябва да продължаваме напред”.
Блажка Димитрова е убедена, че си струва да се създаде пространство, където да се даде шанс на тези младежи в неравностойно положение, за които е трудно да развият трудови навици. „Така се появи "Благичка – кухнята с кауза", където досега има само младежи, израснали в институции, без родители, а от години насам – и младежи с увреждания. Тази кухня вече е ресторант и е първият такъв в България с нулев отпадък", коментира създателката му. Блажка Димитрова разкри любопитния факт, че за ресторанта се пазаруват продукти в насипно състояние, както и че отпадъците се компостират. „Превръщаме органичния отпадък от кухнята в почва", подчерта още тя. Съоснователят на сдружението „Нулев отпадък - България" сподели, че вече работи върху стартъп за биоразградима посуда.
Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
https://www.bloombergtv.bg/biznes-sreshta/2019-10-16/domakinstvo-s-nulev-otpadak-misiya-vazmozhna
СЕМ прекрати мандата на шефа на БНР