IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
21:35 | 10 март 2015
Обновен: 01:17 | 25 юли 2024

Граждани искат връщане на смъртното наказание

Тяхното искане е предизвикано от жестокото убийство на 23-годишната студентка Вероника Здравкова

По материала работи: Юлиян Атанасов
Граждани искат връщане на смъртното наказание

Жители на Велико Търново настояват за връщане на смъртното наказание, предаде БГНЕС. Тяхното искане е предизвикано от жестокото убийство на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. В Старопрестолния град е инициирана подписка за свикване на национален референдум "за" и "против" смъртното наказание. Събраните подписи ще бъдат внесени в Народното събрание, където да бъде обсъдено и гласувано искането допитване до народа.
Подписите се събират пред паметника "Майка България" във Велико Търново, предстои да бъдат разкрити и други пунктове в страната.
40-годишният рецидивист Илиян Здравков ограби и уби 23-годишната студентка Вероника, докато чака влак на гарата във Велико Търново. След като захвърля тялото на жертвата си в река Янтра, той се качва на влака и на гарата в Горна Оряховица прави опит да изтегли пари с дебитната карта на своята жертва.
Видеокамери на банкомата и гарата са заснели Здравков, след което той е издирен и е арестуван. Обвинението, което му е повдигнато, е за извършен грабеж с последвало убийство, тъй като доказателствата, които са събрани, включително и неговите самопризнания, водят до този извод, че умисълът на извършителя е бил да извърши грабеж, като по време на извършване на самият грабеж той е извършил и убийство.
Шест влезли в сила присъди има Здравков. Лежал е над 15 години в затвора, излязъл през януари, а от февруари е издирван, за да изтърпи ново наказание.

 

Коментари

Новини Варна