IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:37 | 11 март 2015
Обновен: 05:01 | 25 юли 2024

Огромна лавина падна в Пирин

Търсят затрупани скиори

По материала работи: Златина Добрева
Огромна лавина падна в Пирин

Огромна лавина е паднала към 12 часа в района под връх Тодорка край Банско. "По неофициални данни в момента на инцидента в един от улеите е имало човек, но не ми е известно все още дали е скиор или сноубордист", каза пред Дарик кметът на Банско Георги Икономов.
Спасителен отряд от службата в Банско пътува към мястото, където се предполага, че има затрупан човек.
"Ситуацията в Пирин е много тежка. Висока степен на лавинна опасност е обявена. Не мога да си представя как при такава ситуация има хора, които карат извън очертанията на пистите под Тодорка. Снегът е много тежък. Дано да няма опасност и за самите спасители", коментира кметът на Банско Георги Икономов.
„Един или повече туристи са затрупани заради екстремно каране в улеите под връх Тодорка", потвърди за Дарик и Христо Григоров от БЧК.
По думите му причината за активирането на лавината е екстремното каране на ски в изключително опасните улеи. Сигналът за затрупаните хора е подаден от туристи, които в този момент са били на лифта и са станали свидетели на свличането на снежната маса. На място работят 15 спасители от Планинската спасителна служба, които търсят затрупаните хора.
„Това са едни от най-опасните места, искат да си вдигнат скиорите адреналина. Така е тръгнала лавината и ги е увлякла - не знаем още дали е един човек или са повече хора. Имаме 15 човека на терен, сега дойдоха още трима с кучета, изключително тежка е обстановката. Във всяка една минута могат да бъдат повлечени и планинските спасители. Огромен е районът, в който е паднала лавината", добави Григоров.

Коментари

Новини Варна