IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
18:12 | 13 март 2015
Обновен: 20:47 | 23 март 2024

Пенсионните фондове поискаха оставката на зам.-шефа на КФН

Дружествата са на мнение, че Ангел Джалъзов заблуждава обществото с неверни данни за доходността на фондовете

По материала работи: Слав Велев
Ангел Джалъзов

Пенсионните фондове поискаха оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов, тъй като твърдението му за отрицателна доходност на фондовете не отговаря на истината и манипулира гражданите, предаде Медиапул.

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) обосновава позицията си в открито писмо до институциите, включително до премиера Бойко Борисов и до Европейската комисия.

На 29 януари т.г. Джалъзов заяви пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, че доходността на фондовете за периода от 1 юли 2004 г. до 31 декември 2014 г. е отрицателна – минус 0.16 на сто на годишна база, а за периода е минус 1.7 на сто.

Това твърдение по никакъв начин не отговаря на истината, защото доходността на пенсионните фондове, изчислена по световно признати методики за същия период е положителна – 0.482 на сто на годишна база или 5.2 на сто за периода, твърдят от БАДДПО.

Според тях Ангел Джалъзов въвежда в заблуждение депутатите и обществеността, представяйки непълна и манипулативна информация. Това негово поведение е против интересите на потребителите, защото нарушава доверието в стабилността и прозрачността на финансовия сектор, заявяват от БАДДПО.

По този повод асоциацията е сезирала преди дни и Европейският надзорен орган на пенсионните фондове и застрахователи (EIOPA).

БАДППО настоява компетентните институции да вземат отношение за въвеждане на световно признати във финансовата индустрия методики за коректно изчисляване на доходността на пенсионните фондове, които не дават основание за манипулации и въвеждане в заблуждение на обществото.

Пазарът за втора пенсия

Към края на 2014 г. броят на осигурените за втора пенсия е над 4.29 милиона българи като събраните от тях средства възлизат на над 8.18 млрд. лв.

Дейността се извършва от 9 пенсионно осигурителни дружества (ПОД), които осигуряват общо 28 фонда за допълнително пенсионно осигуряване (ФДПО).

Последният издаден лиценз от КФН е на "Утре" АД през 2014 г., но реално дружеството не извършва дейност, защото не управлява нито един ФДПО.

Кой е Ангел Джалъзов

Ангел Джалъзов е зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор". Той беше избран през юли 2010 г. с гласовете на ГЕРБ. Година по-рано беше на последното 17 място в листата на ГЕРБ на изборите за Европейски парламент.

43-годишният Ангел Джалъзов е магистър по право от Cофийския универститет, по международни финанси от холандския университет RSE и по екологичен мениджмънт от Университета в Амстердам. Преди да бъде назначен за зам.-председател на КФН е работил за чужди и местни компании, сред които СОМАТ, TBD Fund, JD&MG, КD Investments, KD Pelikan, Capital Dynamics-Bulgaria и Еuro-Phoenix Financial Advisors -South Europe, според визитката му в КФН. Представя се като експерт по проекти в сферата на екологичното законодателство и инвестиции, финансирани от ЕC, ООН и Световната банка.

Източник: Медиапул

Коментари

Новини Варна