IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
18:16 | 13 март 2015
Обновен: 16:31 | 26 март 2024

Реформаторите в лют спор за постове и назначения

Одобрените от Министерски съвет назначения в Комисията за защита на потребителите създадоха нови спорове в коалицията

По материала работи: Слав Велев
Реформаторите в лют спор за постове и назначения

Представители на Реформаторския блок влязоха в остър спор помежду си за това коя партия назначавала повече свои хора във властта и администрацията, предаде Дарик. Депутатът на ДСБ Атанас Атанасов поиска партийните лидери Божидар Лукарски и Меглена Кунева да се явят пред парламентарната група и да обяснят за последните назначения на техни функционери. „Това не може да вбие клин в Реформаторския блок, но може да хвърля петно върху това, което сме обещали пред избирателите, а именно да пресечем партийната партизанщина", заяви той. В отговор Лукарски посъветва Атанасов да си мълчи, защото той лично назначил зам.-министър на вътрешните работи.

Одобрените от Министерски съвет назначения в Комисията за защита на потребителите създадоха нови спорове в Реформаторския блок. Димитър Йотов, който е съпруг на шефката на кабинета на Меглена Кунева, оглави комисията. За нейни членове бяха избрани Константин Арабаджиев и Константин Райков, които до преди дни са били членове на ръководството на СДС. Това даде повод дори на лидера на АБВ Георги Първанов да коментира, че Реформаторите преяли с власт.

Днес Атанас Атанасов от ДСБ също коментира назначенията с думите, че имало партийна партизанщина. А министър Лукарски отговори:

„Съветвам господин Атанасов да се въздържа, защото аз не правех такива коментари, когато заместник-министърът на вътрешните работи стана човек по лично и единствено негово назначение, пък беше представено от Реформаторския блок, така че по-добре да се поддържаме, вместо да си гледаме треските и гредите по очите. Господин Първанов не ни е партньор, той си подаде оставка от АБВ", коментира Лукарски.

Министър Лукарски заяви още, че няма да оттегля доскорошните си съпартийци от Комисията за защита на потребителите.

„Защо да ги оттеглям? Не са политически лица и нека добре да четем нещата. Нека да цитирам Закона за предотвратяване конфликт на интереси и в едноседмичен срок от назначаването им политическите лица могат да си подадат оставката и в едномесечен срок от назначаването им трябва да бъдат вписани. Към момента лицата, преди да са назначени, вече са си подали оставка. За мандатните длъжности няма как да се проведе конкурс и не са партийни назначения. Аз съм преценил, че тези хора отговарят на изискванията. Ако се прочете законът, ще се види, че те отговарят абсолютно на изискванията", допълни Лукарски.

Премиерът Бойко Борисов пък се пошегува в духа в християнските пости.

„Искам само с чувство за хумор да го кажа. Имам един порок - много обичам да ям, но сега постя от две седмици и е ужас. Това, което казват, че като не ядеш месо, много по-силен се чувстваш, много по-леко ти е... Точно обратното е. Нощ не виждам светла, като съм гладен, но ние с Реформаторския блок имаме ясни отношения. Там, където партиите имат добри кадри, не ги броя дали са повече министри, дали са по-малко. Нямаме формула с коефициенти колко за техните проценти трябва да получат или обратното. Имат ли добри кадри, назначаваме", заяви Борисов.

Източник: Дарик     
 

Коментари

Новини Варна