IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
22:21 | 13 март 2015
Обновен: 05:36 | 25 април 2024

Кабинетът официално поиска разполагането на батальон на НАТО у нас

Законопроектът е приет на заседание на правителството на 11 март

По материала работи: Слав Велев
Кабинетът официално поиска разполагането на батальон на НАТО у нас

В последните минути на работния ден в петък в деловодството на Народното събрание бе внесен законопроект на Министерския съвет, с който се узаконява разполагането на батальон на НАТО на територията на България, съобщи БГНЕС, предаде "24 часа".

 

Законопроектът е приет на заседание на правителството на 11 март. Пълното наименование на документа гласи: "Законопроект за ратифициране на Споразумението за поддържане на гарнизон (GSA) между Република България, представяна от Министерството на отбраната, и Върховното главно командване на обединените въоръжени сили в Европа (SHAPE) относно Базова поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане (DCM), 2-ри Свързочен батальон на НАТО (2NSB), уточнява вестник "Сега".

 

На последното заседание на правителството беше предложено на Народното събрание да ратифицира подписаното през м. г. споразумение за поддържане на гарнизон между България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа относно базовата поддръжка на Модул на КИС със способности за развръщане, 2-ри Свързочен батальон на НАТО. С него се определят условията за установяване, функциониране и осигуряване на комуникационния модул у нас. Мобилният комуникационно-информационен модул принадлежи към командната структура на Алианса, което му позволява да се ползва от общото финансиране на организацията. Попълването на щата на модула е национална отговорност, докато комуникационно-информационното оборудване следва да бъде предоставено по линия на общото финансиране на НАТО.

 

От 15 март започва съвместна тактическа подготовка на военния полигон "Ново село" с участието на сили и средства от Сухопътните войски на САЩ и наши военни. В учението ще участват 350 американски военни, до 50 единици бойна техника, сред които и четири танка, 13 хеликоптера, друга поддържаща и осигуряваща техника.

Коментари

Новини Варна