IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
22:45 | 14 март 2015
Обновен: 19:09 | 16 април 2024

През февруари животът поскъпна

Храните и горивата върнаха инфлацията

По материала работи: Слав Велев
През февруари животът поскъпна

Поскъпването на храните и горивата върнаха инфлацията у нас, алармира "Монитор". От НСИ отчетоха, че през февруари индексът на потребителските цени, с който се измерва инфлацията, се е увеличили с 0,2% спрямо януари. На годишна база обаче продължава да се отчита дефлация от 0,5 на сто. Така месеците, в които икономиката ни е в дефлация на годишна база, стават общо 19.

 

Дефлацията е опасно икономическо явление. Точно опасността от дефлационна спирала принуди Европейската централна банка да започне да печата пари, с които централните банки в еврозоната изкупуват държавни и частни облигации. По този начин в икономиките се налива свеж ресурс, като се разчита, че това ще стимулира потреблението и инвестициите и в крайна сметка – икономическия растеж.

 

Според данните на националната статистика месечното поскъпване на храните през февруари е 1,2 на сто. От НСИ отчитат 1,6% ръст в цените на бензина през февруари, а за дизела – 4,7 на сто. Поскъпването на горивата започна в първите няколко дни на февруари, по-точно на 4 февруари. До края на месеца литър от най-масовия бензин скочи с 13,8%, а дизелът – с 16,4%. Към днешна дата увеличението на цените за А-95 вече е близо 15%, а на дизела – 17,4 на сто.

 

От НСИ обясниха, че няма грешка с процентите на поскъпване на горивата, които те са обявили. Причината за разминаването в процентите е, че те боравят с осреднена цена. Всяка седмица НСИ регистрира цените на горивата на 27 бензиностанции в страната. За дизела например през първите две седмици на февруари са отчетени цени под 2 лв., за третата – малко над 2 лв., а за последната – 2,29 лв. Така средната цена, която се е получила за дизела, е била 2,09 лв., обясниха от НСИ. В същото време в края на месеца цената на дизела вече беше 2,27 лв.

 

При храните, краставиците са стоката с най-голямо увеличение на цената – 36,7% спрямо януари, а малотрайните колбаси и кафето са поевтинели най-много – с 0,8 на сто. При нехранителните стоки най-голямото поскъпване е за горивата. Най-много са намалели цените на пропан-бутана – с почти 12 на сто. С над 5% са паднали цените на праха за пране, а на дрехите и обувките – с над 2%. Изчислена по методиката на Евростат, месечната инфлация у нас е двойно по-ниска – минус 0,1%, а на годишна база се отчита дефлация от 1,7%.

 

Поскъпването на живота обаче е най-голямо за най-бедните домакинства – с 0,5% през февруари спрямо януари и с 0,8% спрямо декември 2014 г. То се измерва чрез т. нар. малка потребителска кошница, в която са включени 100 социално полезни и жизненонеобходими стоки и услуги. Храните за най-нискодоходните домакинства са поскъпнали с 1,3%, а нехранителните стоки са поевтинели с 0,9% през февруари.

 

"Монитор"

Коментари

Новини Варна