IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:27 | 17 март 2015
Обновен: 23:55 | 16 април 2024

Меденият месец свърши: "Борисов 2" губи височина

Ако изборите са днес обаче, ГЕРБ пак ще бие БСП и ДПС

По материала работи: manager
Снимка: Галъп

Меденият месец на второто правителство на Бойко Борисов свърши, настояха социолозите от "Галъп", които днес отчетоха, че доверието в кабинета губи височина, но въпреки това, ако изборите са днес, отново ГЕРБ ще ги спечели.

 

Това показват резултатите от проучване, направено между 27 февруари и 4 март сред 1011 души.

 

Според данните за ГЕРБ днес биха гласували 25%. Това е с един пункт по-малко от резултатите за партията на Борисов преди месец. Хората, които признават, че са готови да пуснат бюлетина за БСП, са 14,6 на сто. За ДПС днес ще гласуват 6,3% от избирателите.


Данните сочат 4,7% за РБ, 4,1% за ПФ и около по 2% за АБВ и "Атака".

 

"АБВ не изглежда в добра форма", анализират социолозите и допълват, че под чертата за влизане в парламента засега са и националистите, както и ББЦ.

 

Недоверието в кабинета леко се повишава и вече е 61 на сто. На правителството вярват около 28%. Хората не вярват и на парламента – 73 на сто изразяват недоверието си срещу 17% - доверието си. През март на въпроса накъде върви България - 20% отговарят "към по-добро", а 64% "към по-лошо".

 

Няма съществена промяна и в отношението към президентската институция. В последните месеци около една трета декларират доверие, а около 55% - недоверие.

 

Социолозите са измерили и одобрението на изтегления от кабинета нов дълг от 16 милиарда лева. Според данните около две трети от българите не подкрепят решението на правителството. Едва 20% са "за". 61 на сто от хората смятат, че с тегленето на новия заем кабинетът се опитва да си осигури спокойствие.

 

Българите продължават да се вълнуват от кризата в Украйна. Според 50 на сто от хората конфликтът ще се задълбочава. 21 на сто са на обратното мнение.  Остава негативно и принципното отношение към санкциите спрямо Русия – 45% са "против", а 21% са "за".

 

И "Галъп", както и "Алфа Рисърч" преди ден отбелязват, че българите трайно изпитват проруски сантименти. В същото време остава неизменно високо и доверието в ЕС.

Източник: ДНЕС.bg 

Коментари

Новини Варна