IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:37 | 17 май 2020
Обновен: 16:02 | 1 май 2024

Проф. Кантарджиев със съвети за ходене по моловете

След проба на дрехи, пръскайте дрехите със спирт или дезинфектант, препоръчва националният консултант по микробиология

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Национален център по заразни и паразитни болести

След като се мерят дрехи, трябва леко да се напръска тъканта със спирт или дезинфектант, който няма да ги увреди. Това каза пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и държавен консултант проф. д-р Тодор Кантарджиев.

 

На въпрос безопасни ли са моловете за посещение предвид коронавируса той посочи:

 

„Въздухопроводите в моловете са проблем, когато се вкарва въздух от едно помещение в друго. Именно това не трябва да се допуска“. По думите му въздух отвън може да се вкарва в помещенията, но не бива хората да бъдат в помещения, в които въздухопроводите вкарват въздух, охлаждат го и го връщат пак вътре, защото е опасно.

 

„За да направим това облекчение на мерките по отношение на моловете, се гледа много сериозен анализ на моловете. Слава Богу, за разлика от други западноевропейски държави, все още имаме система на РЗИ, в която има специалисти“, каза още той.

 

„В последните седмици се разбра, че вирусът се задържа по дрехите. Преди обвинявахме само повърхностите. Ако някой се изкашля и след един час пипнем повърхността и после окото, ще се разболеем, това е ясно. Преди седмици се доказа, че пориозна материя също може да поддържа няколко часа вируса. Когато се мерят дрехи, трябва да се вземат мерки, така че след пробата леко да се напръска дрехата със спирт или дезинфектант, който няма да увреди тъканта. Оставането на сухо място на дрехата просто за няколко часа я прави свободна от вируса“, обясни още проф. Кантарджиев.

 

Той добави, че всеки мол може да си позволи UV лампа и просто дрехите, след като са пробвани, трябва да бъдат подложени на UV светлина, за да се отстрани вирусът.
 

Коментари

Новини Варна