IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
18:52 | 29 март 2015
Обновен: 19:26 | 16 юни 2024

Облекчават процедурите за визи на руснаци

Министерството на туризма със спешни мерки за спасяване на лято 2015

По материала работи: manager
Облекчават процедурите за визи на руснаци

Предприети са мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари, се казва в съобщение от Министерството на туризма до медиите.

 

Още в началото на месец февруари т.г. бе договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани, коментират от ведомството. Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година, на гражданите, които са използвали през предишни години български визи. Собствениците на недвижими имоти, които не са посещавали нашата страна, имат право на краткосрочни двукратни или многократни визи с цел частно посещение със срок на валидност до 1 година, а тези, които са ползвали български визи – със срок на валидност до 3 години. Малолетните и непълнолетните граждани на посочените държави, получат краткосрочни многократни визи с валидност до 5 години. Eдногодишни двукратни или многократни туристически визи ползват и лица с увреждания.

 

Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските ни служби на територията на Руската федерация. Декларирана е готовност от МВнР, че визите ще бъдат издавани за срок от до 3 дни, във връзка с очаквания интерес към т.нар. „last minute” почивки.

 

Проучва се и възможността за допълнителни облекчения за издаване на визи за трети страни, като този въпрос бе поставен от министър Николина Ангелкова и пред комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството на ЕК Димитрис Аврамопулос, в рамките на среща, която се проведе по нейна инициатива в Брюксел.

 

Друга тема, която се обсъжда активно с Европейската комисия е създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври – ноември). Този въпрос бе обсъден между министър Николина Ангелкова иГерт-ЯнКупман, заместник-генерален директор "Политики за държавна помощ“ в ГД "Конкуренция“. Предложението на Министерството на туризма бе посрещнато позитивно, като предстои да бъдат предоставени всички детайли на Европейската комисия.

 

Министерството на туризма използва всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия. Доказателство за това е и приемането на официалното представителство на България в Русия за асоцииран член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР).Страната ни се представи активно и на двете най-големи туристически изложения за руския пазар – Интурмаркет, където участвахме с щанд от над 200 кв. м. и МИТТ, където се представихме с щанд от над 450 кв. м.

 

България участва активно и на всички други големи международни туристически изложения. Стартира и рекламната кампания на страната ни по четирите паневропейски телевизии (Eurosport, DiscoveryChannel, Euronews, National GeographicChannel), която е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП „Регионално развитие“. Очакванията са всичко това да доведе доувеличение от редица други пазари, които да компенсират спад от Русия. Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение. По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша  с 6-7%, на туристите от  Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст),Скандинавски страни (ръст от около 3%).

 

Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година.

Коментари

Новини Варна