IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
23:22 | 29 март 2015
Обновен: 06:39 | 20 април 2024

Бургас шества срещу прогонването на руските туристи и инвеститори

Над 150 автомобила преминаха по AM Тракия и предизвикаха задръстване в обедните часове

По материала работи: Слав Велев
Бургас шества срещу прогонването на руските туристи и инвеститори

Автошествие срещу прогонването на руските туристи и инвеститори от България се проведе в Бургас, съобщиха кореспондентите ни Стиляна Георгиева и операторът Илиан Раданов, предаде BULGARIA ON AIR. Над 150 автомобила преминаха по AM "Тракия" и предизвикаха задръстване в обедните часове. Протестиращите искат промяна на политиката на България спрямо Русия и безплатни визи за руските туристи.

 

В протестното автошествие участваха брокери, инвеститори и представители на туристическия бранш. С развети руски и български знамена и надути клаксони  автомобилите образуваха километрични опашки и задръстване по автомагистрала Тракия в посока квартал Ветрен и центъра на Бургас.

 

Санкциите срещу Русия и обявяването на страната като агресор, според протестиращите са основната причина за отлива на руски туристи и инвеститори от България. Протестиращите коментираха, кой според тях гони руските туристи и инвеститори от България по следния начин:

 

"Нашата държава ги гони като няма антикризисни мерки и нищо не прави по въпроса. Съседна Турция, Гърция, Македония, Черна гора, взимат адекватни мерки, а ние си стоим и нищо не правим по въпроса." - коментира инвеститорът Тони Георгиев.

 

"Понеже сега се записват за чартъри, безопасно ли е да дойдем. Наистина ли са толкова лошо настроени към нас?" - попита Цанка Илиева, представител на туристическия бранш.

 

Прогнозата на Министерството на туризма, че спадът на руските туристи това лято ще бъде около 30%, според протестиращите е твърде оптимистична.

 

"Ако няма да бъдат предприети мерки - около 50% се очаква намаляване на руски туристи." - заяви Дмитрий Пенов от агенция за недвижими имоти.

 

Протестиращите поискаха още облекчени условия за издаването на визите за руски граждани.

 

"Едно е да направят три годишни визи  ида ги удължат до 5 години, друго е да вземат да ги издават по-бързо или да намалят цената.

 

За едно семейство цената на виза излиза като All Inclusive в Турция."- заяви Васил Добрев, представител на туристическия бранш.

 

Участниците в автошествието обявиха, че искат да покажат на туристите и гражданите на Русия, че България е техен приятел.

 

"България за Русия ще бъде винаги една много близка страна, приятна, топла, но трябва да покажем някакво единство и че ги обичаме и че ги искаме." - подчерта Стоян Тенев, собственик на строителна компания.

 

"Искаме мир, не искаме война. Америка иска да бъде навсякъде. Не трябваше да пускат НАТО в България." - допълни Тимур Сефединов, жител на гр. Св. Влас.

 

Автошествието продължи повече от час.

 

Коментари

Новини Варна