IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:29 | 30 март 2015
Обновен: 02:02 | 25 април 2024

Владици спорят да заменят ли имоти, имат 200% повече приходи от наеми

От 2008 година действа тотална забрана за сделки

По материала работи: Лиляна Трънкова
Владици спорят да заменят ли имоти, имат 200% повече приходи от наеми

Да се разрешат ли заменки с църковни имоти, умуват във висшия клир заради много пустеещи терени, към които няма инвеститорски интерес за строителство.

От 2008 година действа тотална забрана за сделки и някои митрополити вече са на мнение, че е време рестриктивният режим да бъде облекчен. Това може да стане само с промяна в устава, пише "Преса".

Драгалевският манастир към Софийската епархия например е собственик на няколко декара в столичния квартал "Манастирски ливади". Но тъй като няма пари, не може да строи. Липсва и интерес на фирми, които да построят жилищни сгради, тъй като според църковния устав след 50 години сградите трябва да станат собственост на църквата. Подобен е случаят с 11 дка във вилна зона "Килиите" в полите на Витоша. Пустеещи полета има клирът и в столичния квартал "Овча купел".

С 200% са се увеличили приходите от наеми на Светия синод. В момента за имотите на Светия синод се грижи Върховният църковен съвет – консултативен орган по стопански и финансови въпроси. Парите отишли за неотложни ремонти. С 350 000 лева е направен нов покрив на сградата на Светия синод, там са ремонтирани и няколко апартамента на митрополитите.. кооперацията на площад "Света неделя" 4, която също е собственост на църквата, също е обновена както и ведомствените жилища на висшия клир на улица "Стефан Караджа" в София.

Парите от наеми на имоти са основно перо, от което се издържа Светия синод. Бюджетът на ръководството на църквата е около 1 млн. лева.

 

Коментари

Новини Варна