IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
09:56 | 28 юли 2020
Обновен: 03:14 | 23 март 2024

Протест в Бургас заради проекта за парк "Росенец"

Граждани се събраха преди сесията на местния парламент в морския град, на която предстои да се объжда статута на пътя за летния сарай на Доган

По материала работи: Слав Велев
Протест в Бургас заради проекта за парк "Росенец"

Протест на граждани се провежда преди днешната сесия на Общинския съвет в Бургас, която започва в 9 часа. Протестиращите настояват за запазване на статута на общинския път, който отвежда до т.нар. Летен сарай на Ахмед Доган и заради поставена ограда спира достъпа до плажа.

 

Две докладни записки са внесени за гласуване от общинските съветници по случая. В едната докладна се иска отмяна на решение на ОС относно статута на общинския пътя, а в другата общинските съветници от ГЕРБ искат оттегляне на решението за целия проект, предвиждащ благоустрояването на лесопарк „Росенец“, където се намира частното имение, свързано с Ахмед Доган.

 

Първата докладна е внесена от общинския съветник Константин Бачийски:
 

„За деактуването на една публична собственост трябва да има доказателства, че няма нужда от този път, а аз смятам, че има нужда от този път. Така че самото решение от април месец е незаконосъобразно за мен и смятам, че Общинския съвет е длъжен да се оправи“

 

Защо да се спре реализацията на целия проект за парк „Росенец“ като се оттегли решението за него на ОС, обяснява председателят на местния парламент професор Севдалина Турманова:
 

„Като общински съветници от ГЕРБ смятам, че нито един административен натиск няма да има никакъв смисъл, ако той не получава подкрепата на гражданите, на общината“.

 

По случая има и две висящи дела в Административния съд. Там частни лица и неправителствена организация оспорват законосъобразността на решението за деактуването на общински път в частен.

Коментари

Новини Варна