IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
15:55 | 16 август 2020
Обновен: 11:45 | 28 март 2024

Полското пилешко все почесто със салмонела

От БАБХ са категорични, че проверяват всяка пратка, преди пускането й на пазара

По материала работи: Слав Велев
Полското пилешко все почесто със салмонела

От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три.

 

От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо, предаде БНТ.

 

"Салмонелата, която сме установили, е в различни разфасовки - и при цяло пиле, както и при различни видове разфасовки - бутчета, крила, филе, навсякъде", заявява д-р Кремена Стоева от дирекция „Контрол на храните"  при БАБХ.

 

Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка.Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

 

Инспектори проверяват спазват ли се изискванията за храната, която се продава в парковете и край плажа

 

"Ако се установи наличие на салмонела това месо се насочва за термична обработка или за унищожаване. Така че хората трябва да бъдат напълно спокойни, трябва да е ясно, че няма опасност птиче месо със салмонела от Полша в момента да се търгува на българския пазар", допълва Стоева.

 

Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази. Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.

 

"Желателно е пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи ,които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ", съветва д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар.

 

България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.
 

Коментари

Новини Варна