IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:40 | 12 септември 2020
Обновен: 09:12 | 20 април 2024

България предлага да приюти 20 деца от изгорелия лагер "Мория"

400 малчугана останаха сами и без подслон, след като пожар изпепели приемателния център в Гърция

По материала работи: Слав Велев
България предлага да приюти 20 деца от изгорелия лагер "Мория"

България предлага на Гърция да приеме 20 деца от изгорелия мигрантски лагер "Мория" на остров Лесбос, които се намират там без родителите си.

 

Общо 400 непридружени деца са сред близо 13-те хиляди мигранти, които останаха без подслон, след като пожар изпепели приемателния център.

 

Редица държави вече предложиха да приемат мигранти от лагера "Мория". Премиерът Бойко Борисов разпореди на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да предприемат необходимите постъпки пред гръцката страна. МВнР вече уведоми с нота за намерението си и посолството на Република Гърция в София.

 

Вчера в посолството на Република България в Атина бе получено и писмо от алтернативния министър по миграцията и убежището Йоргос Кумуцакос с молба за подпомагане на гръцката страна с предмети от първа необходимост с оглед задоволяване нуждите на останалите без подслон обитатели на лагера "Мория". Писмото е изпратено и до останалите посолства на страни от ЕС. България ще се включи заедно с останалите държави-членки в осигуряването на тези материали.

Коментари

Новини Варна