IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:55 | 12 септември 2020
Обновен: 21:24 | 16 април 2024

Не се стряскайте от военни самолети в следващите дни - започва „Тракийска пепелянка – 2020“

Най-мащабната международна тренировка във въздушното пространство на страната ни ще се проведе от от 14 до 25 септември

По материала работи: Слав Велев
Не се стряскайте от военни самолети в следващите дни - започва „Тракийска пепелянка – 2020“

През следващата седмица и не само родното въздушно пространство ще бъде арена на мащабна международна тренировка. Не се стряскайте от военни самолети в следващите дни - започва „Тракийска пепелянка – 2020“
 

 

 

Българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни, съобщават от Министерството на отбраната.

 

В съвместните полети ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи от ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.

 

Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

 

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

 

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.

 

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

 

„Тракийска пепелянка – 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна