IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:10 | 29 октомври 2020
Обновен: 05:44 | 29 април 2024

Бизнесът до властта: Икономиката няма да издържи втори  локдаун!

Работодателите искат ограниченията да се обвържат със социални мерки

По материала работи: Слав Велев
Бизнесът до властта: Икономиката няма да издържи втори  локдаун!

Икономиката ни няма да издържи на второ затваряне в рамките на една и съща година. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), една от четирите големи работодателски организации, след като със заповед на здравния министър от утре се налагат нови ограничения.

 

Докато в началото на пандемията, водени от незнанието и предпазливостта, непропорционално рестриктивните мерки бяха донякъде разбираеми, сега бизнесът очаква премереност и предвидимост, дори и в условията на криза, заявяват работодателите.

 

Те настояват да се разработи прогнозен модел, в който да се посочи при какви условия могат да се прилагат ограничителни мерки, но те трябва да бъдат добре обосновани и пропорционални. Освен това тези мерки трябва да се обвържат и със съответните икономически и социални ангажименти от страна на държавата, както и да се измерва в края на периода, за който са наложени, тяхната ефективност. От БСК напомнят, че първоначалният срок на мораториума върху кредитите за редица компании изтича на 31.12.2020 г. и се възобновяват задълженията на предприятията за тяхното обслужване.

 

“Апелираме за разумен преход през времена на изпитания. Да съхраним здравето си, но да пазим и икономиката си!”, пише в позицията на организацията.

Коментари

Новини Варна