IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:54 | 29 октомври 2020
Обновен: 21:48 | 16 април 2024

Кантарджиев: Маската ще спаси и от коронавирус

Носете очила, защото те пазят, препоръча още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

По материала работи: Слав Велев
Кантарджиев: Маската ще спаси и от коронавирус

Традиционният брифинг на здравното министерство и оперативния щаб започна с черна статистика за увеличението на заразените и на смъртните случаи. По брой на починалите сме на 10-то място в ЕС и на 4-то в Европа. Фаталните случаи се увеличават.

 

В брифинга няма да участват здравният министър и главният здравен инспектор на България Ангел Кунчев, които са под карантина. Шефът на столичната здравна инспекция пък подаде оставка.

 

С последните данни за разпространението на заразата ще ни запознаят професор Тодор Кантарджиев и директорите на няколко болници.

 

Свидетели сме, че доста колеги станаха "коронолози" в последно време и говорят какво ли не. Трябва да се изнасят факти само от доказани научни източници, посочи проф. Кантарджиев.

 

Ако някой дойде да разговаря с мен с маска, аз разбирам, че той ме уважава и пази моето здраве. Тя може да те запази над 30%, зависи от качеството на маската. Заразяването става от дългото време на експозиция. Разговорът трябва да е над 1 час, за да се заразиш, посочи професорът.

 

Не използвайте постояннно имуностимулатори, по-добре засилвайте имунитета с подходяща храна. Ако не издържате на напрежението, не гледайте телевизия, защото нещата се преекспонират, посъветва Кантарджиев.

 

Маската ще спаси и от коронавирус, посочи професорът.

 

В момента случаите са толкова много, че трябва спешно да се възприемат бързите тестове, които се вземат от ресничестия епител. Това е първият скрининг за коронавирус, струва 15-20 лв., трябва да го има в приемните на болниците, в спешна помощ, в работническите колективи.

 

Антигенните тестове веднага доказват коронавируса и ако този човек заразява - тестът веднага хваща. Писиарът става след един ден, а скоро - и до 2-3, защото лабораториите са много натоварени. 

 

Трябва да се включат всички държавни институции, на първо място Българската агенция за безопасност на храните. БАБХ трябва да контролира и храната, която се поръчва за вкъщи. Пиците да се пускат на микровълновата печка - 2 минути и няма коронавирус.

 

Да се контролира и градския транспорт. Докато може - винаги да е отворен прозорецът - това намалява с пъти вероятността да се заразиш. Задължително и маски, каза още Кантарджиев. 

 

Носете очила, защото те пазят, препоръча още професорът.

 

За първи път в Националната лаборатория вчера 38,8% от тестовете са положинтелни. Сега го правим в рамките на 24 часа, но ще започне изоставане, защото хората са уморени.

 

Добре е да се помисли те да се правят масово през ноември, когато започва първата циркулация за грипните вируси. Грипът е декември, януари. Бързите тестове, които не са фантастично скъпи, ще казват грип ли е или коронавирус.

 

Могат да ги правят от санитара до професора-лекар. Най-важното е правилно да се вземе материал от носоглътката. Първите антитела се появяват в кръвта на 10-я ден от заразяването. 40 дни след заболяването, ако имаш такива антитела, можеш да станеш донор на плазма.

 

Преди седмица в едно от най-авторитетните научни списания в САЩ се заговори за нещо, намекнато от Германия. Тези хора, които са се заразили на събирания /ставаше въпрос за карнавал и бира/, тези, които са били с маски или на отстояние, се заразяват, но карат по-лесно. Интересно е, че сега в списанието излиза статия, която казва, че когато си с маска, караш по-леко и вероятно се имунизираш - ставаш вирусоносител, но без клинични прояви на заразяването. Не е научно доказано, но е много логично. Затова хората, които се подиграват за маските, трябва да се замислят, каза още Кантарджиев. 

 

Лекари от големи болници отново призоваха хората да бъдат отговорни. Длъжни сме да направим възможното не само за себе си, но и за всички близки. Спазвайте мерките и бъдеге по-дисциплинирани, призоваха медиците.

 

Те очакват през следващите седмици броят на хоспитализираните да нарастнат до 4 000. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва. Задължително е да се включат и частните болници, призова шефънт на Пирогов проф. Балтов.

 

Александровска болница също се включи към апела към гражадните да спазват мерките, каза шефът й проф. Богов. Той призова специализантите, които са с "Вътрешни болести", също да се включат, пише  "Стандарт".

 

Още по темата:

 

С 50% е нараснал броят на починалите от COVID-19 за последната седмица

Коментари

Новини Варна