IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:50 | 29 октомври 2020
Обновен: 13:19 | 23 март 2024

SMS ни известява дали сме под карантина! Възможни ли са злоупотреби?

Всички лаборатории, които правят тестове, въвеждат и телефонните номера на пациентите си

По материала работи: Слав Велев
SMS ни известява дали сме под карантина! Възможни ли са злоупотреби?

Изследвалите се на коронавирус, които са дали положителни проби, ще научават със sms дали трябва бъдат под карантина.Това каза зам. -здравният министър Жени Начева по време на брифинга на НОЩ и уточни, че мярката ще заработи до няколко дни.

 

"Всички лаборатории, които правят тестове, въвеждат и телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки и да се самоизолират", обясни Начева.

 

Информацията ще се подава и в РЗИ автоматично. Инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат sms, че са имали контакт със заразени, за да се самоизолират. Така според Начева ще има проследимост кой, кога и на кого е подавал информация.

 

Според Начева в началото може да има проблеми, но разчитат на отговорността на всички.

 

"Идеята за известяване със sms на лицата, които трябва да бъдат под карантина, идва от Столичната регионална здравна инспекция. Идеята е да няма забавяне", обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева. Тя посочи, че при хиляди заразени и 5-7 хиляди контактни е трудно да се предостави информация за всички карантинирани от 16-те екипа на СРЗИ.

 

„Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени.”, представи стъпките тя.

 

Тук обаче идва проблемът дали с новата практика няма да се зародят бъдещи измами. Друг въпрос е и неприконовеността на личните данни, която е водеща в Европа и оказва се най-голям проблем за борбата с вируса. 

Коментари

Новини Варна