IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:10 | 30 октомври 2020
Обновен: 10:49 | 25 април 2024

Борисов обеща от Facebook: Без локдаун. Ваксините – през април!

По материала работи: Слав Велев
Борисов обеща от Facebook: Без локдаун. Ваксините – през април!

Без пълно затваряне у нас заради нарастващия брой на новозаразените от COVID-19. Това е решението на премиера Бойко Борисов и правителството. Това заяви самият Борисов, който се включи лайф в своя фейсбук профил докато тече срещаta на евролидерите по теми, свързани именно с пандемията на Стария континент. Във видеото той съобщи и друга важна новина - данъкът за доставките за храна вкъщи също ще бъде намален на 9%, както е за храната, виното и бирата, които се сервират в заведенията.

 

"Разпоредил съм на моите депутати утре да разгледат възможността за намаляване на ДДС-то на ресторантите, които разнасят храни по къщите, също да стане 9%, както е в самите ресторанти", съобщи Борисов. В същото време той се обърна с въпрос към хората у нас дали е наложително държавата да взема тежки решения като налагането на вечерен час и пълно затваряне, за да се спазват противоепидемичните мерки.

 

"Нека спрем да говорим има ли или няма. Мрат хора, болниците са задръстени. Дайте да се пазим - има доказани неща: маска, дистанция, дезинфекция, по-малко празненства, по-малко струпване на хора. Да минем по-лесно. Вижте света - най-рано април ще дойде ваксината и ще даде резултати", направи анализ Борисов и заяви, че няма как за 2 или 3 седмици тази тежка ситуация да отшуми. Въпреки това премиерът е категоричен, че до пълен локдаун у нас няма да се стигне. 

 

"Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да е било, свързано с ограничаване на хората. И затова е много важно всички ние като един да разберем, че ако се пазим няма да се налагат такива забрани", заяви още премиерът. Той посочи още, че ако у нас се спазва "добър ред" няма да има нужда да се затварят фитнесите, фризьорските салони и да се ограничават ресторантите, ако хората в тях спазват необходимата дистанция. 

 

"Пазари, паркове, градини - всичко това трябва да работи и самите хора трябва да се самоконтролират", поясни още Борисов и изрази благодарността си към "нашите грерои лекарите", заради които трябва да проявим дисциплина.

 

"Ето аз вече съм от другата страна - четвърти ден съм болен, но си изпълнявам задълженията, спазвам стриктно предписанията на лекарите, не се срещам с никой и затова ви моля - пазете докторите", призова още Борисов и изтъкна, че освен молба към доброволци, които могат да се включат в помощ на медиците, той приканва всеки както да спазва мерките, така и да следи дали другите около него го правят.

 

"Най-добрата доброволческа дейност е когато видиш някой да не спазва карантината, да не пази дистанция или да заразява другите, на му направиш забележка - най-човешка, най-приятелска", обясни още Борисов как може да се подобри ситуацията в страната, без да се затягат още мерките.

 

"Колапсът на европейските икономики и финанси се виждат, БВП-то на САЩ е с 15% надолу. България все още се държи добре", заяви още премиерът и отново припомни, че "меките мерки" на правителството са помогнали на икономиката да работи, а в същото време държавата е осигурила за  бизнеса и хората финансово подпомагане като мярката 60/40, например.

 

Премиерът подчерта, че ЕК е свършила много работа, а срещата на върха на съюза е много навременна, но в своето изявление пред колегите си Борисов е изтъкнал, че част от решнията, които се вземат днес, е можело да бъдат приети още юли-август тази година.

 

"Освен темата за ваксините, за които имаме горчив опит, а някои от тях са толкова иновативни, че изискват сериозна инфраструктура от сух лед, хладилни камиони, самолети и специално съхранение, помолих да не се вменяват толкова големи плащания на държавите-членки, защото до този момент само за участие бяха платени по 3,5 млн. евро, а за закупуване на ваксините България трябва да плати 300 млн. евро", обясни още Борисов и допълни, че справедливо би било имунизациите да се направят първо на медиците и уязвимите групи хора.

 

Той подчерта и друг проблем - производителите на ваксините не носят отговороност за тях и това би довело до опасност от искове към държавата.

 

„Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава“, каза още министър-председателят Борисов. Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранението, което налага допълнителни разходи.

 

„След малко ще запозная колегите ми от Европейския съвет с притесненията ми и ще настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксините“, каза още Борисов.

 

"Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски граждани. Процедурата по сдобиването с ваксини трябва да е прозрачна, за да няма никакви спекулации.", заяви още той. 

 

Той обясни, че такъв проблем има и с антигенните тестове, които дават отклонения от PCR  тестовете.

 

"Трябва да сме много честни с хората, защото не искам покрай битките на фармацевтичните компании за успех, ние да не бъдем достатъчно добре информирани за рисковете, които крият, а от там и хората", допълни Борисов. Премиерът припомни, че България вече инвестира и в закупуването и на сериозни количества "Ремдесивир", което е едно от сочените за най-добрите лекарства в света към днешна дата. 

 

Борисов съобщи и че евролидерите са се договорили разговорите за медицинските въпроси, свързани с пандемията да се водят между специалисти от различните страни от съюза. За наш представител премиерът е посочил началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб ген. д-р Венцислав Мутафчийски. 

 

Борисов съобщи още, че по време на заседанието на евролидерите, всички страни членки на ЕС са подкрепили Франция и остро са осъдили терористичните нападения в Париж и Ница. 

 

ВИДЕО

Коментари

Новини Варна