IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 9 ноември 2020
Обновен: 23:35 | 25 април 2024

Новите мерки: И ДКЦ-тата в ковид битката, по 1000 лева и на джипи

Вече всеки трети тестван е положителен

По материала работи: Ставри Таргов
Новите мерки: И ДКЦ-тата в ковид битката, по 1000 лева и на джипи

Нови 80 млн. лв. за борба с епидемията ще отпусне правителството за болниците, личните лекари, тестове и за разкриване на COVID зони в поликлиники в големите градове. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Болниците ще увеличат леглата за болни от коронавирус от 10 на 20% от капацитета си. Това трябва да доведе до двойно увеличение на възможностите за такива пациенти. В големите болници за COVID ще са 50% от леглата. За това те ще получат 50 млн. лв. допълнително от държавата.

С 15 млн. лв. ще се купят антигенни тестове. Обсъжда се пациенти

с изявени
симптоми и
положителен
бърз тест да
не правят PCR,

за потвърждаване заразяването с COVID.

5 млн. лв. ще са за доболничната помощ. И личните лекари ще получават по 1000 лв. на месец.

Вече всеки трети тестван е положителен, а двуседмичната заболеваемост надхвърля 300 на 100 000 души. Затова се налага тази реорганизация в медицинската помощ, каза Ангелов.

В София и в другите големи градове ще има COVID зони в някои поликлиники. В тях ще работят лекар, медсестра и лаборант. Те ще преглеждат хора със съмнения за коронавирус, ще правят антигенни тестове и по преценка снимки на бели дробове.

Към тях ще изпращат личните лекари, разказа столичният кмет Йорданка Фандъкова. Разкриването им ще струва 3 млн. лв. месечно. А освен 1000 лв. на персонала държавата ще дава и по 10 лв. на преминал пациент.

Новите мерки трябва да бъдат одобрени от кабинета в понеделник, а

от сряда в
София да
заработят
първите зони
в ДКЦ-та

Новите зони трябва да разтоварят линейките, защото столицата отбелязва рекорд от над 500 обаждания през деня и повече от 350 през нощта, каза шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

При заболеваемост от 600 души на 100 000 всяка болница с интензивно отделение ще отдели 50% от леглата за COVID, каза Ангелов.

Подготвя се и законов механизъм, който да ограничи износът на лекарства срещу коронавирус, за да няма дефицит у нас.

Все още се обсъжда и в какъв часови диапазон да е зеленият коридор за възрастни - от 8 до 10 ч, от 10 до 12 ч или да има два - сутрин и вечер.

На среща с образователния министър Красимир Вълчев в понеделник ще се вземе решение как да продължи обучението в училищата и университетите след 12 ноември, съобщава "24 часа".

Коментари

Стоян Пенев ( преди 3 години )
Някой може ли да обясни какво точно означава "мотивът" за отпускане на допълнителни 1000 лева на личните лекари - "за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари"?!? Ще започнат ли най-после да приемат в кабинетите си или ще посещават ли по домовете пациенти със симптоми на COVID-19?!? Ще осигуряват ли направления за БЕЗПЛАТНИ тестове на пациентите си, всички от които са 100% ЗДРАВНООСИГУРЕНИ?!? Поредният "балон" и пари, дадени под натиск на "ревливото" дете!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна