IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:00 | 9 ноември 2020
Обновен: 02:57 | 25 април 2024

Лекарства в аптеките кът, а нетът бълва домашни илачи срещу вируса

Това е опасно, предупреждават лекари

По материала работи: Ставри Таргов
Лекарства в аптеките кът, а нетът бълва домашни илачи срещу вируса

Рецепти по дни за домашно лечение на COVID-19 напълниха социалните мрежи, показа проверка на „Монитор“. След сериозния бум на заболели от коронавирус в страната се оказа, че много хора предпочитат да потърсят дистанционно помощ или публикуват изписаните им лечения, за да са в помощ на бъдещи пациенти.

Специалисти коментираха обаче, че

подобни „дистанционни“ рецепти водят единствено до хаос,

паника и презапасяване ненужно с лекарства.

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите, показа проверка на NOVA.

"За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит.

На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например фраксипарин, например клексан", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Увреждайки кръвоносните съдове, вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта

Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

"Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикостероидите. Международното им име е например дексаметазон. Те се използват много активно.

При тях също се оформя дефицит, който се надявам да е временен", добави Костов. Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно.

Те предпазват от свръхактивна имунна реакция, казват пулмолози. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят отколкото да помогнат. Ако не са навременни, потискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

"Кортикостероидите са много сериозни лекарства и хората не могат да ги купуват както си искат. Антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям", смята Костов. Причината

да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти
не е презапасяване, твърди Костов.

"Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства", казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

"Препаратите, които се използват съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антиагреганти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди.

Зависи все пак от заболяването. От най-обикновените до най-тежката артилерия в зависимост от тежестта на заболяването", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна