IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:00 | 10 ноември 2020
Обновен: 03:49 | 8 май 2024

Отново и отново – начален учител загуби битката с вируса в Благоевград

Ще преминат ли прогимназистите на дистанционно обучение?

По материала работи: Слав Велев
Отново и отново – начален учител загуби битката с вируса в Благоевград

Учител от Благоевград е починал от COVID-19 през почивните дни, каза началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов. Учителят е бил дългогодишен преподавал в началния курс в благоевградското Девето основно училище "Пейо Яворов", предаде "ДНЕС.bg".

 

Към днешна дата учителите под карантина в областта са 105, докато в края на октомври са били около 70, каза началникът на РУО - Благоевград. Разлика има и в причините за поставянето им под карантина.

 

Преди две седмици по-големият процент от тях са били контактни лица. Данните от днес показват обратното съотношение - 80 са учителите с положителен тест за коронавирус, докато контактните са двадесет и петима, което Златанов определи като обезпокоително.

 

При учениците няма съществена промяна в броя на поставените под карантина. В момента карантинирани са 653, от тях 23 са с положителен тест за коронавирус, останалите са контактни лица. Дванадесет паралелки в областта са под карантина.

 

На този етап не се налага затваряне на училища, тъй като няма масово заразяване в нито едно учебно заведение, посочи Ивайло Златанов пред БТА. В училищата в областта се обучават присъствено около седемнадесет хиляди ученици.

 

Тринадесет хиляди са учениците в гимназиална степен на обучение, които учат в електронна среда от разстояние, допълни началникът на РУО.

 

Носенето на предпазни маски може да стане задължително и в клас, ако педагогическият съвет на съответното училище вземе решение за това, става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев до училищните директори.

 

В четвъртък ще стане ясно дали учениците от 5-и до 7-и клас ще преминат към дистанционно обучение.

 

Министерството на образованието ще даде възможност на родителите на децата на 5- и 6-годишна възраст да могат да извиняват отсъствия от предучилищните групи.

Коментари

Новини Варна