IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
11:40 | 11 ноември 2020
Обновен: 23:39 | 27 април 2024

Какво се случва с обслужването на кредитите, отсрочени заради COVID-19?

10-15% от кредитополучателите са се възползвали от антикризисната мярка

По материала работи: Слав Велев
Какво се случва с обслужването на кредитите, отсрочени заради COVID-19?

Българската народна банка утвърди в началото на март тази година възможността за отлагане на вноските по кредити. Клиентите на всички търговски банки имаха право да подадат молба за отсрочване на своите вноски от три до 6 месеца, стига да са били изрядни платци 90 дни назад от 1 март 2020г. Припомням, бе гласуван и отпуснат пакет от 9,3 млр.лв, от които 7 млр.лв, за ликвидна подкрепа на търговските банки, предаде Радио Варна.


Мораториумът върху плащанията към банките беше глътка въздух за много кредитополучатели, които или останаха без работа, или имаха други финансови затруднения заради кризата, провокирана от коронавируса. Всяка банка прие своя рискова политика, след извънредното положение и на база на предходния опит с кризата от 2008 г. - ограничиха се всички сектори, които през цветущото минало, бяха поотпуснали и даваха на хората да теглят кредити, свалиха процента на финансиране.

 

Някои банки дори с много ниски пунктове, но вдигнаха и своите лихви, които бяха стигнали рекордно ниски нива за българската банкова система”, заяви пред БНР Димитър Пенков, изпълнителен директор на една от кредитните консултантски компании.

 

По думите му значителен процент от кредитополучателите (10-15%) са се възползвали от възможността за отсрочка на плащанията, а това е довело и до стабилност на банките, защото по този начин не се е увеличил процентът лоши кредити.

 

Какво се случва с бизнеса и с физическите лица, чието обслужване по кредитите започва отново, какво трябва да знаем като полезна информация? Коментар на специалист във финансовия сектор, Георги Ковачев може да чуете в прикачения звуков файл по-горе.

Коментари

Новини Варна