IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:50 | 12 ноември 2020
Обновен: 12:12 | 9 май 2024

Истерия във Facebook: Бременни търсят лекарство за кръвта, изписвано и за К-19

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че дефицити нямало

По материала работи: Ставри Таргов
Истерия във Facebook: Бременни търсят лекарство за кръвта, изписвано и за К-19

Бременни жени, които трябва да ползват фраксипарин - лекарството, което предотвратява и забавя съсирването на кръвта, отчаяно го търсят през социалните медии.

Майка на 25-годишна родилка с инсулинова зависимост отправи апел за намиране на препарата във фейсбук, след като не успяла да го открие никъде по аптеките. За младата жена лекарството е животоспасяващо.

Медикаментът изчезна, защото се ползва и при домашно лечение на COVID-19.

В същото време здравният министър Костадин Ангелов обяви, че дефицити нямало.

На национално ниво нямаме недостиг на нито един медикамент, който се използва за лечение с COVID, увери той в сряда след среща с фармацевтичния съюз и дистрибутори на лекарства. Тя бе предизвикана от

оплаквания
на пациенти
и аптекари, че
в цялата страна
липсват

антибиотици, съдържащи основно азитромицин, които масово се използват срещу коронавируса, дексаметазон, кортикостероиди и нискомолекулни хепарини, които предотвратяват образуването на тромби.

Ангелов обърна специално внимание на фраксипарина, от който се нуждаят бременни жени, които без този медикамент не могат да износят и родят бебетата си. Става дума за жени, които имат генетичен дефект - тромбофилия, което се характеризира с повишено кръвосъсирване по време на бременността и образуване на микротромби в плацентата, което затруднява храненето и развитието на плода.

“Търговците наедро ще разпространят в аптеките допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, така че да бъде наличен регулярно”, обяви министър Ангелов. Става дума обаче за клексан, което е другият често използван медикамент, а не за фраксипарин, научи “24 часа” .

За да се избегне безпричинното им купуване, се въвежда ново изискване към бременните жени, които имат нужда от такъв. В аптеките те ще трябва да ходят освен с рецепта, но и с

документ, който
да удостоверява
генетичното
изследване от
лаборатория,

доказващ тромбофилията. Това го правим с оглед да не се злоупотребява с наличните количества”, допълни Ангелов и обясни, че на сайта на агенцията по лекарствата ще бъде качен списък с всички аптеки, в които ще бъдат разпределени допълнителни количества нискомолекулярен хепарин. Ще бъдат оставени и телефони на търговците на едро, за да могат бременните да го търсят директно от тях.

“Медикаментът е необходим при не по-малко от 5-10% от бременните, като рискът да загубят бебето си, ако не се прилага терапия, е 37% спрямо 15% при жените, които нямат тромбофилия”, обясни за “24 часа” д-р Румен Велев, директор на АГ болницата “Шейново”.

Ръстът на инвитро процедурите в последните години също увеличил ползването на медикамента, обясни той.

В последните години прекалено често предписват фраксипарин, без това да се налага наистина, твърди обаче директорът на най-голямата АГ болница у нас “Майчин дом” проф. Иван Костов. Имало и достатъчно научни изследвания, които доказвали, че и аспиринът, изписан в необходимите дози, е със същия ефект като фраксипарин, добави той.

Според д-р Велев при жените, които имат нужда от медикамента,

не може да
става въпрос за
презапасяване,

защото той се прилага всеки ден по време на бременността, която е 270 дни.


Това, което здравните власти наблюдават във връзка с изкупуването на останалите лекарства срещу COVID, обаче е притеснително, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. То е продиктувано от страха и притеснението на хората, които

започват
самолечение
с антибиотици,
а това е много
опасно

“Това ще доведе до тежки последици в бъдеще на антибиотичната резистентност на микроорганизмите, които са в нашето общество. Започването на дексаметазон през устата като терапия в началото на заболяването, както съветват разпространени терапевтични схеми в социалните мрежи, е опасно за здравето, защото намалява имунитета на хората, които имат нужда от него в момента, когато започва борбата на организма с коронавирусната инфекция”, предупреди министърът.

Едва 8% от хоспитализираните с COVID пациенти имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечение с антимикробни средства, показват данните на СЗО, коментира след срещата и шефката на фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова.

“В противовес на това практиката не само в България, но и в други държави е, че на 72% от пациентите с коронавирус се предписват антибиотици, част от които съдържат азитромицин”, каза тя и призова личните лекари да започнат да предписват лекарства по генеричното, а не по търговското им наименование, т.е., да дават активната съставка.

Така фармацевтите ще могат да дават лекарства на различни производители, а няма да са задължени да продадат точно изписаното, защото и в момента в аптечната мрежа има 12 лекарства с активна съставка азитромицин, но лекарите изписват по търговско наименование основно 3 от тях и те в момента липсват.

“В аптеките има препарат, който е наличен, но не е достатъчно разпространено търговското му наименование сред обществеността”, потвърди и проф. Ангелов.

Коментари

Новини Варна