IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:00 | 19 ноември 2020
Обновен: 22:14 | 28 април 2024

19 ноември - Международен ден без тютюнопушене

Днешната дата е определена за Световен ден на... тоалетната. У нас днес сухопътните войски честват своя боен празник

По материала работи: Слав Велев
19 ноември - Международен ден без тютюнопушене

Международният ден без тютюнопушене се отбелязва третия четвъртък от ноември, като за първи път това е станало през 1977 г. в САЩ, а у нас - през 1990 г.

 

На този ден се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

 

Традицията на Деня без цигари е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето.

 

Днешната дата е определена за Световен ден на... тоалетната. Този нетипичен празник е бил въведен за първи път през 2001 г. от Международната организация на тоалетните в Сингапур, чието проучване показва, че 2.5 милиона души в цял свят, нямат и не ползват елементарни удобства, включващи санитарните възли например. Друга интересна информация е че според някои проучвания, съвременните тоалетни вредят на отделителната система, поради неправилната поза, която заема ползвателя.

 

На някой места по света днешната дата е определена за Международен ден на мъжа. Подобно на Международния ден на жената в Тринидад и Тобаго през 1999 г. се заражда инициативата на 19 ноември да се чества Международен ден на мъжа. Тази дата е заимствана от Индия, където на 19 ноември се чества Ден на мъжа. Идеята се подкрепя от ООН. Все още в малко страни в света се чества Ден на мъжа, като този празник е на различни дати и е най-почитан в Русия.

 

У нас, днес, сухопътните войски честват своя боен празник с поредица от мероприятия и отбелязват 134-та годишнина от Сръбско-българската война. На 19 ноември българската пехота провежда решителното сражение при Сливница. Това е първата голяма победа на войската след възстановяването на българската държава от 1878 година.

 

В Русия, на същата тази дата, но през 1942 година, се е провела една друга епична битка, която обръща хода на сраженията и предрешава изхода от Втората световна война, а именно битката за Сталинград. При нея Германия претърпява огромни загуби - унищожена е 330 хилядна армия, пленени са около 144 хил. души. Много големи са и загубите на съветските войски. Именно битката при Сталинград прекършва вермахта и слага началото на прелома във Втората световна война в полза на антихитлеристката коалиция.
 

Коментари

Новини Варна