IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:10 | 23 ноември 2020
Обновен: 05:27 | 9 май 2024

На 23 ноември честваме деня на Св. благоверен княз Александър Невски

Днес по руския православн календар имен ден празнуват: Александър, Александра, Александрина, Алекси, Алеко и Сашо

По материала работи: Слав Велев
На 23 ноември честваме деня на Св. благоверен княз Александър Невски

На 23 ноември Руската православната църква чества деня на Св. благоверен княз Александър Невски. Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с Божията помощ Александър спечелил битката, като  оттам идва и прозвището му Невски. 


На 23 ноември се чества и празника на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров в София, носеща името на светеца.

 

Името "Александър" е от старогръцки произход и означава „защитник на мъжете". Въпреки че БПЦ е определила 30 август за празник на хората носещи името Александър и неговите производни, в чест на Александър Кoнстантинополски, днес по руския православн календар имен ден празнуват: Александър, Александра, Александрина, Алекси, Алеко и Сашо.   
 

Коментари

Ianev1940@gmail.com ( преди 3 години )
От написаното разбрах, че днес имен ден имат всички руснаци именуващи се Александър и пр.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна