IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:35 | 27 ноември 2020
Обновен: 16:41 | 20 април 2024

ВиК: Няма страшно за Бургас

Язовирите "Порой" и "Ахелой" стават резервен вариант при водна криза

По материала работи: Слав Велев
ВиК: Няма страшно за Бургас

Дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Бургас има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой, предаде Радио Бургас. Те ще бъдат използвани, ако продължава да спада нивото на язовир, който водоснабдява Бургаска област- Камчия. 60 млн. лева е стойността на проекта. Парите са осигурени от държавната компания „ВиК холдинг“. 


Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е причината за намаления дебит на река Камчия. От „ВиК" дружеството са изчислили, че количествата вода в момента в язовир Камчия ще стигнат до края на месец май. Дотогава трябва да е готов проекта за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите Порой и Ахелой, каза говорителят на дружеството Димитър Гюров.


"Това е процедура, по която ще има сигурни обществени поръчки. Ние искаме възможно най-бързо да стане това нещо. Но не всичко зависи само от ВиК Бургас. Все пак не забравяйте, че това е община Поморие. Държавата също има участие в тези процедури." 


Шокиран съм от обвинението, че бездействам, каза кметът на Бургас Димитър Николов.


"И стана така че, ние, които сме потребители на тази услуга и искаме да се гарантира, ние ще бъдем виновни затова, че от друга територия, без наши правомощия, дейности, за които други инстанции отговарят, ние носим вина."


Община Бургас е създала комисия, която също да изготви проект за осигуряването на резервни количества питейна вода, каза още кмета Димитър Николов

Коментари

Новини Варна