IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:12 | 29 ноември 2020
Обновен: 22:28 | 16 април 2024

Доходността на универсалните фондове вече е положителна

Очаква се първите жени, родени през 1960 г., да започнат да получават пенсии от тях през октомври следваща година

По материала работи: Ставри Таргов
Доходността на универсалните фондове вече е положителна

Даниела Петкова

Независимо от COVID кризата, която удари пазарите началото на 2020 г., доходността на универсалните фондове вече е положителна. Това заяви членът на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и председател на управителния съвет на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" – Даниела Петкова, в предаването Седмицата на Дарик.
 
„Очаква се първите жени, родени през 1960 г., да започнат да получават пенсии от универсалните фондове през октомври следваща година“, посочи Даниела Петкова.

„За следващите пет години очакваме около 200 хил. човека да се пенсионират и да получава и пенсии от универсалните пенсионни фондове. При капиталовото осигуряване всякакви средни суми са условни, но последните данни на КФН, където са изчистени неактивните партиди, показват, че средната натрупана сума в партидите, на първите пенсионери, е около 5 хиляди лева.

Около 35% от тях обаче няма да получат пенсии от ДОО, а ще разчитат само на натрупаните в пенсионния им фонд средства. Това е така, защото те не нямат необходимия им стаж за получаване на пенсия от държавата“, допълни тя.

 

Коментари

Новини Варна