IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:45 | 1 декември 2020
Обновен: 22:33 | 16 април 2024

Коронавирусът "уби" и пазара на книги, 30% спад на продажбите

През месеците април и май пък спадът бил драстичен - до 70%

По материала работи: Слав Велев
Коронавирусът "уби" и пазара на книги, 30% спад на продажбите

С30% са спаднали продажбите на книги през тази година вследствие на пандемията, отчита Асоциация "Българска книга", предаде "ДНЕС.bg".

 

Данните са от проучване, проведено от браншовата организация сред книгоиздатели и книготърговци.

 

Наблюдава се общ спад при продажбите на книги между 20 и 30 процента за периода януари-октомври 2020 г. спрямо същия период през 2019 г., показва анкетата. Повече от половината от участвалите книгоиздатели и книготърговци посочват месец април като месеца с най-малко приходи, следван от май. Именно през този период спадът в продажбите на книги е между 50 и 70 на сто.

 

Значителна част от анкетираните - 72 на сто, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18 процента продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. Близо 30 процента от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20 на сто спрямо общия брой на персонала от преди пандемията.

 

Шейсет на сто от респондентите споделят, че имат увеличение на приходите от онлайн продажби спрямо тези във физически обекти, докато 31 процента нямат промяна в пропорционалното разпределение на приходите онлайн и от физически обекти и реализират същите продажби от собствените си онлайн магазини като преди кризата.

 

Намаляването на ДДС за книгите от 20 на 9 на сто като временна мярка в подкрепа на сектора е довело до повишение на печалбата според 37 на сто от участниците в проучването. 85 процента смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави.

 

Освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, представителите на бранша, участвали в проучването, са на мнение, че следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на правата и на възнагражденията за отдадени под наем книги.

 

В анкетата, проведена от Асоциация "Българска книга" в началото на месец ноември, участват 67 респонденти, от които 77,6 на сто издатели, шест процента - книготърговци, и 16,4 на сто съчетаващи двете качества, се казва в текста.

 

Още икономически новини ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна