IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
16:39 | 3 декември 2020
Обновен: 22:36 | 16 април 2024

ЕК ще ни съди за мръсния въздух

В страната ни постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици

По материала работи: Ставри Таргов
ЕК ще ни съди за мръсния въздух

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България, защото нашата страна не е осигурила цялостно изпълнение на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година.

Със съдебното решение тогава бе установено, че България не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство за качеството на атмосферния въздух.

В страната постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки за съкращаване на времето на превишаванията, се посочва в съобщението на комисията.

И днес въздухът в София е мръсен, буферните паркинги в метростанциите са безплатни, но няма "зелен билет" за градския транспорт.

Искът на ЕК може да доведе до налагането на глоби за времето от първото съдебно решение и за времето от второто решение до осигуряването на цялостно изпълнение на изискванията, уточнява ЕК. За да изпълни решението, от българската страна се очакваше да приеме и приложи мерки. Представените от нашата страна данни за 2015-2019 г. потвърждават, че установеното от съда постоянно неспазване продължава, се отбелязва в съобщението.

Повече от три години след решението България все още не е осигурила спазване на определените по европейските правила пределно допустими стойности във всички зони за следене на качеството на въздуха.

Постигнатите досега резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала действително да прилага мерки по места, с които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности. България е съобщила, че повечето мерки се подготвят или предстои да влязат в сила през 2024 година, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна