IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:10 | 5 декември 2020
Обновен: 01:54 | 20 април 2024

Православната църква почита Св. Сава Освещени

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца

По материала работи: Слав Велев
Православната църква почита Св. Сава Освещени

Днес православната църква чества Св. Сава Освещени - син на аристократичен род от Кападокия, който на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството, след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим. Манастирът „Свети Сава“, съществува и до днес, а през цялото средновековие е бил средище на активна книжовна дейност и задължителна спирка за всички източноправославни поклонници.


В народните представи, Варвара (която се чества на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: „Варвара вари, Сава пече, а Никола яде“.

 

В някои райони на страната денят се празнува за сечено и порязано. Затова се спазва забраната да не се пипат остри предмети през този ден.
Днес имен ден празнуват Сава, Слав, Слави, Славка, Славчо, Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Светослав, Светослава, Станислав, Станислава, Съби и Събина.

 

Честит празник на всички именици!

 

На 5 декември отбелязваме още Международния ден на доброволеца. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място. Това ще бъде и една от темите в днешното предаване. 

Коментари

Новини Варна