IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
15:55 | 8 декември 2020
Обновен: 10:42 | 25 юни 2022

Прокуратура към КЕВР: Коригирайте цената на водата, качеството й е ниско

Нито едно ВиК не покрива показателите за качество

По материала работи: Слав Велев
Прокуратура към КЕВР: Коригирайте цената на водата, качеството й е ниско

Върховната административна прокуратура нареди на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР)да коригира цената на водата заради ниското ѝ качеството.

 

До това се стигна след възложена проверка на председателя на водния регулатор, предаде "ДНЕС.bg.

 

Предмет на проверката е съдържание на програмите за постигане на годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода в одобрените бизнеспланове; фактическо изпълнение на дейностите от ремонтните и производствените програми от бизнесплановете, задължителни за ВиК оператора; използване (при изпълнение на последните дейности) на материали, които съответстват по качество, предназначение и т.н. и са придобити от ВиК оператора за влагането им в отчетените работи.

 

В представените от КЕВР резултати е заключено, че от извършената проверка върху изпълнението на одобрените бизнес планове, при нито един от ВиК операторите не е било установено пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г., според одобрените нива в бизнес плана.

 

От общо 29 дружества с одобрен бизнес план 5 са отчели над 50% неизпълнение, 11 са отчели между 40 - 50% неизпълнение, при останалите 13 дружества неизпълнените нива на показатели за качество варират между 7 и 11.

 

Изброените в доклада на КЕВР редица негативни констатации наложи допълнителни мерки по реда на надзора за законност, в защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ)  през м. май 2020г. председателят на КЕВР е ангажиран от ВАП за преценка за предприемане на действия по реда на чл.38 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, с оглед предвидената административнонаказателна отговорност за неизпълнение на определените показатели за качеството на ВиК услугите от съответните оператори.

 

В същия акт на ВАП са посочени и норми на Наредбата за регулиране на качеството на водоснабдителните и канализационните услуги и Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, с които се възлага на КЕВР да извърши оценка на качеството на предоставените ВиК услуги в зависимост от достигнатите индивидуални годишни целеви нива на показателите за качество на тези услуги. Тази оценка е скрепена от нормативните разпоредби с възможност за прилагане на финансови корекции, които представляват изменение на одобрените цени на ВиК услугите, посредством изменение на коефициенти за необходимите приходи на оператора по реда на Наредба за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги при текущ регулаторен период 2017-2021 г.

 

Още новини ще откриете на "ДНЕС.bg"
 

 

Коментари

Новини Варна